Πολιτική
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 18:08

Γ. Παπανδρέου : Η ανανέωση διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ

Η ανανέωση αποτελεί διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ, τόσο από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και από την περίοδο του Κώστα Σημίτη, καθώς και θέση του προοδευτικού Κινήματος, τονισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Για το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, η ανανέωση και η ανασυγκρότηση είναι στρατηγική επιλογή, επιλογή νίκης, ενώ όπως σημείωσε, κάθε άλλο παρά διαιρεί το Κίνημα. Αντίθετα διευρύνει την επιρροή του, παρατήρησε.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η συζήτηση στον Τύπο για το θέμα της ανανέωσης εστιάστηκε σε πρόσωπα, «ενώ εμείς -αντέτεινε- καταδεικνύοντας τί έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για την ανανεώση μπορούμε να ξεφύγουμε από την προσωποποίηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανανέωση που έχει γίνει σε όλα τα όργανα του Κινήματος, αλλά και στις νέες θέσεις που έχει ήδη επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ και στη νέα ορολογία που έχει καθιερώσει, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση θέσεων.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα έχει τουλάχιστον 40-50 νέους βουλευτές, διευκρινίζοντας όμως ότι κανείς δεν είπε ότι θα κοπούν οι μισοί βουλευτές. «Εχουμε», σημείωσε, «δημοκρατικές διαδικασίες και η ανανέωση είναι μια ανοιχτή διαδικασία. Αν κάποιος θέλει να εμφανίζεται ως θύμα ή εκφραστής της ανανέωσης είναι δικό του θέμα».

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μίλησαν όλα τα μέλη του Οργάνου, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στο πλαίσιο της ανανέωσης που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόσθεσε ότι στην πολιτική το δυσκολότερο είναι η διαχείριση του αυτονόητου. ΄Οπως είπε, με την ομάδα που δίνεις την εκλογική μάχη και κερδίζεις με αυτήν κυβερνάς.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε πως η ανανέωση δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται, και επισήμανε ότι υπάρχουν νέοι οι οποίοι κέρδισαν τη θέση που έχουν σήμερα με τη δουλειά τους, αναφέροντας ως παράδειγμα την κ. Μιλένα Αποστολάκη.

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε ότι πάγιο αίτημα στα σοσιαλιστικά κόμματα είναι η ανανέωση χωρίς να είναι θέμα ηλικίας, αλλά θέμα ιδεών και πρακτικών.