Οι Αφγανοί Ταλιμπάν παραδέχθηκαν ότι απέκρυπταν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους, μουλά Όμαρ, ώστε να μην χάσουν την ορμή τους στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες ετοιμάζονταν να φύγουν από τη χώρα.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν παραδέχθηκαν ότι απέκρυπταν για δύο χρόνια τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη τους, μουλά Όμαρ, ώστε να μην χάσουν την ορμή τους στις μάχες εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες ετοιμάζονταν να φύγουν από τη χώρα.
Οι ισλαμιστές αντάρτες απέδιδαν ακόμη και μέχρι τον Ιούλιο ανακοινωθέντα και δηλώσεις στον μουλά Όμαρ ο οποίος δεν είχε θεαθεί δημοσίως, εκτός από κύκλους των Ταλιμπάν, αφότου συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλε στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001.
Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ωστόσο τον θάνατό του στα τέλη Ιουλίου, έπειτα από μια ξαφνική ανακοίνωση των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες απεβίωσε στις 23 Απριλίου του 2013 σε νοσοκομείο στο Καράτσι, μεγαλούπολης στο νότιο Πακιστάν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνουν την ημερομηνία.
Οι αντάρτες παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι ο μουλάς Όμαρ πέθανε πράγματι στις 23 Απριλίου 2013.
Η ομολογία γίνεται καθώς ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μανσούρ, προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του ως επικεφαλής της ισλαμιστικής εξέγερσης, αφού πολλοί διοικητές τον κατηγορούν ότι ορίστηκε στο τέλος μιας διαδικασίας - αστραπή και η οποία δεν ήταν συναινετική και ότι είχε αποκρύψει για πολύ καιρό την αλήθεια για την τύχη του μουλά Όμαρ.
«Πολλά μέλη από πολλά χρόνια του ανώτατου συμβουλίου του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ.: το επίσημο όνομα των Αφγανών Ταλιμπάν) και θρησκευτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει από κοινού να αποκρύψουν την τραγική ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ», παραδέχθηκαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν.
Ο αντάρτες δήλωσαν ότι ένας από τους κύριους λόγους που δικαιολογεί αυτή τη μυστικότητα είναι πως το 2013 ήταν μία χρονιά σταθμός για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ που τερμάτισαν, στα τέλη του 2014, την αποστολή μάχης τους στη χώρα.
Από τότε το ΝΑΤΟ διατηρεί μια δύναμη 13.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί να υποστηρίξουν και να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις που στο εξής βρίσκονται μόνες τους στην πρώτη γραμμή απέναντι στους αντάρτες Ταλιμπάν.
Οι Ταλιμπάν ενεπλάκησαν δειλά τον Ιούλιο σε ειρηνευτική διαδικασία με την κυβέρνηση της Καμπούλ στη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μουρέ, στο Πακιστάν, υπό την εποπτεία Πακιστανών, Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων.
Όμως η ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Όμαρ, μαζί με τις εσωτερικές συγκρούσεις για τη διαδοχή του, οδήγησαν στην αναβολή επ΄αόριστον του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να αρχίσει στις 31 Ιουλίου.