Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 15:30

Εκδήλωση για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC

Εκδήλωση με αφορμή το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC διοργάνωσαν σήμερα η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, παρέστησαν η πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ρόλο της ελληνικής υπηρεσίας του ΒΒC.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη στην ομιλία της τόνισε ότι «ακόμα και για λόγους συμβολισμού για το ρόλο που έπαιξε το BBC στα δύσκολα χρόνια της διδακτορίας, θα πρέπει να μην κλείσει η ελληνική υπηρεσία. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μία φωνή απο την ιστορία με αντικειμενικότητα και κύρος να συνεχίσει να ακούγεται».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απηύθυνε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ελληνική υπηρεσία του BBC «για την αντικειμενική και ακέραιη ενημέρωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και ευχήθηκε οι κοινωνίες που δοκιμάζονται απο ανελεύθερα καθεστώτα να ωφεληθούν απο το BBC, όπως η Ελλάδα.

Ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι «το BBC συμβολίζει ένα ορόσημο ποιότητας». «Συμβολίζει», είπε, «την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου στην πλέον απτή της μορφή. Αυτή η αρχή, πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση ότι η δημοσιογραφία επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο μόνο όταν δεσμεύεται αποκλειστικά από την υποχρέωση για ποιοτική και έγκυρη ενημέρωση. Όταν κανείς άλλος εξωγενής παράγοντας δεν υπεισέρχεται για να αλλοιώσει αυτή την αποστολή.

Αυτή η ποιότητα που χαρακτηρίζει σταθερά το BBC, κι όχι μόνο σπεύδω να διευκρινίσω στην ελληνική του εκπομπή, αλλά και στο ΒBC WORLD SERVICE που με συνόδευε καθημερινά στα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου περιπλάνησης ως ανταποκριτής στο εξωτερικό, είναι ένας στόχος προς επίτευξη».

«Ένα από τα πλέον σημαντικά βήματα που κάνει η σημερινή κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου, δίκαιου και αποτελεσματικού, θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, καθώς αναπόφευκτα θίγονται νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αυτονόητες. Οι αντιδράσεις όσων θίγονται από τις αλλαγές που προωθούνται είναι ορατές σε όλες και όλους. Όμως πιστεύω, εξίσου σαφής είναι στη συνείδηση των πολιτών η δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά στη διασφάλιση των όρων για ένα νέο υγιές περιβάλλον στο χώρο των ΜΜΕ», πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης, χαρακτήρισε «θετικό το πέρασμα των Ελλήνων δημοσιογράφων απο το BBC» και ευχαρίστησε την ελληνική υπηρεσία και τους Ελληνες δημοσιογράφους που δούλεψαν σ'αυτήν για όσα πρόσφεραν. Πάντως, εξέφρασε την άποψή του ότι δεν μπορεί να αλλάξει μία ειλημμένη απόφαση (για το κλείσιμο της ελληνικής υπηρεσίας) αν και συμφώνησε στο να σταλούν επιστολές και εκ μέρους της Βουλής, των δημοσιογραφικών ενώσεων και των πανεπιστημίων προς τη βρετανική πρεσβεία.

Εκ μέρους το Συνασπισμού ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση να κλείσει η ελληνική εκπομπή του BBC «απόφαση που συνιστά προσβολή στην ιστορική μνήμη και απειλή για την αντικειμενική ενημέρωση».

Υπογράμμισε ακόμη πως η ελληνική υπηρεσία του BBC «έχει γράψει ιστορία, είναι ιστορία και πολύτιμο ντοκουμέντο μιας ελεύθερης, αδέσμευτης και μαχόμενης δημοσιογραφίας, ιδίως σε δύσκολους καιρούς».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «σήμερα σε περιόδους κανιβαλισμού και ζούγκλας στα ΜΜΕ η ελληνική υπηρεσία του BBC προβάλει σαν μια άλλη αξία για τον ενεργό πολίτη, ώστε να μπορεί να συγκρίνει, να κρίνει και να απορρίπτει» και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να μην παρακολουθούν ως θεατές εκ του μακρόθεν την ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που μετατρέπει το δημόσιο βίο σε ανομία που τελικά θα οξειδώσει και θα διαλύσει όλες τις δομές του συστήματος».

Ο πρώην βουλευτής Μανώλης Βρετάκης, πρότεινε η Βουλή να εκδώσει ψήφισμα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να παρέμβει στο Φόρεϊν Όφις για να πάρει πίσω την απόφασή του.

Ο καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης, απο το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρότεινε να υπάρξει διαμαρτυρία και προσπάθεια για να σωθεί η ελληνική υπηρεσία του BBC, καθώς και το αρχείο της, το οποίο, όπως τόνισε, «συνιστά θησαυρό μνήμης και όσο υποχωρεί η μνήμη τόσο ο τρομοκρατικός λόγος θα περνά στη ζωή και τα ΜΜΕ».

Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφερόμενος στην ελληνική υπηρεσία του BBC είπε ότι «έφτιαξε ένα ανθρώπινο δίκτυο που μόνο η αξιόπιστη δημοσιογραφία μπορεί να πετύχει, διαμόρφωσε συνειδήσεις όταν γύρω υπήρχε το σκοτάδι» και πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της ελληνικής υπηρεσίας, έτσι ώστε «να αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της εξουσίας».

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούν να μην ακούγονται σταθμοί που έχουν θέσει ψηλά τον πήχυ της ενημέρωσης». «Δεν πρέπει να χαθούν τα 66 χρόνια ιστορίας της ελληνικής υπηρεσίας του BBC. Πρέπει να διασωθούν τα αρχεία», υπογράμμισε. Επίσης, επισήμανε ότι παρά την απόφαση να κλείσει η ελληνική υπηρεσία του BBC εξακολουθούν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του BBC σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Τουρκία και η ΠΓΔΜ.

Πηγή ΑΠΕ