Μετά την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας και την τροπή των εσωκομματικών εξελίξεων με την επισημοποίηση της διάσπασης, τον δρόμο της αποστασιοποίησης επιλέγουν κι άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου και βουλευτές.
Από την έντυπη έκδοση
Τους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας -έθεσε σε πλήρη προεκλογική ετοιμότητα το κόμμα του- μιλώντας χθες σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κατά τη διάρκεια της οποίας παραιτήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, καθώς διαφωνεί με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας και την τροπή των εσωκομματικών εξελίξεων με την επισημοποίηση της διάσπασης, ενώ τον δρόμο της αποστασιοποίησης επιλέγουν κι άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου και βουλευτές.
Εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι «η καθαρή εντολή τετραετίας» και την ίδια ώρα απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας «με τις συστημικές δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος». Κατά τον ίδιο, στην πορεία προς τις κάλπες ο λαός θα κληθεί να κρίνει:
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασύνταξης του κόμματος και εξωστρεφούς δράσης, προκειμένου «να συναντηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» και πρότεινε να συγκροτηθεί ένα πανελλαδικό σώμα, αποτελούμενο από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των νομαρχιακών επιτροπών και τους βουλευτές, για να αποφασιστεί το εκλογικό πρόγραμμα σε πανελλαδική συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο.
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός επέμεινε ότι στόχος παραμένει «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για την υλοποίηση ενός προγράμματος προοδευτικών αλλαγών, για τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια».
Να αποφευχθεί «η ανθρωποφαγία» στον χώρο της Αριστεράς ζήτησε και ο παραιτηθείς γραμματέας Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος διατηρεί ίσες αποστάσεις, με κριτικές επισημάνσεις, τόσο από την ηγεσία όσο και από τη Λαϊκή Ενότητα του Παν. Λαφαζάνη.
Στο σκηνικό ρευστότητας που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ομάδας των «53» στελεχών που όλο το προηγούμενο διάστημα συνέπλεαν με τον κ. Τσίπρα και τον ηγετικό πυρήνα του κόμματος.
Χθες, η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια, ενώ την ίδια επιλογή έκαναν -και κοινολόγησαν- η βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου και ο βουλευτής Λασιθίου Κώστας Δερμιτζάκης. Σοβαρά εξετάζουν το ενδεχόμενο να μη διεκδικήσουν επανεκλογή οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. (σ.σ.: είναι ανδρόγυνο).
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος προϊδέασε με επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις ημέρες του αντιμνημονιακού ακτιβισμού. «Εμείς έχουμε την εύλογη διάθεση, προσδοκία, φιλοδοξία, επιδίωξη να έχουμε αυτοδυναμία με βάση και τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει τις τροχιοδεικτικές βολές για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο διακυβέρνησης. Με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν τύχουμε μίας νέας έγκρισης -από τον λαό- δεν είναι απαραίτητο να μετέχουμε στην υλοποίηση του προγράμματος που ψηφίσαμε, αλλά μπορούμε να στηρίξουμε ή να ψηφίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί». (ΣΚΑΪ).
Αμεση υπήρξε η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που σχολίασε: «Η δήλωση του κ. Βούτση ακούγεται σουρεαλιστική, αλλά είναι τυχοδιωκτική. Για γέλια και για κλάματα».
Κόντρα με τη Ζωή
Να μη συμμετάσχουν στις σημερινές και αυριανές συνεδριάσεις των επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής, που ίσως είναι και οι τελευταίες έως την προκήρυξη των εκλογών, αποφάσισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην Πρόεδρο της Βουλής ότι τις συγκάλεσε αυθαίρετα. Οι συνεδριάσεις αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις, το χρέος και την υπόθεση Siemens. Η κα Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε όμως ότι δεν ρωτήθηκαν όλοι οι βουλευτές για την απόφαση και κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι έχει αποφασίσει «να σκοτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ».