Πολιτιστικά
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 11:55

Στο Μαξίμου οι πρόεδροι των επιτροπών για την επιστροφή των Μαρμάρων

Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τα μέλης της επιτροπής συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίο τόνισε χαρακτηριστικά για την επιστροφή των Γλυπτών: «Είναι χρέος να τα επιστρέψουν, ο αττικός ουρανός τα περιμένει, ελπίζω να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή τους».

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακολούθησε μια πολιτική που έχει συνέπεια και τόνισε ότι ήταν μια συνάντηση που ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, ενώ εκφράστηκαν οι ευχαριστίες για τον αγώνα που δίνουν διεθνείς προσωπικότητες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι αποτελεί αίτημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας για την αρτιότητα του μνημείου του Παρθενώνα.

Οι πρόεδροι των ξένων επιτροπών που υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πραγματοποιούν σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του υφυπουργού Πολιτισμού.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι ξένοι προσκεκλημένοι θα επισκεφθούν την Ακρόπολη και στη συνέχεια το νέο μουσείο Ακρόπολης.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο κ. Τατούλης διαβεβαίωσε ότι τα θεμέλια του Παρθενώνα δεν διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο καθιζήσεων και διαβρώσεων, απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου.

Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης αναφέρει:

«Όπως αναφέρθηκε και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον κ. Μανώλη Κορρέ, η πλήρης κάλυψη του δαπέδου του ναού με προσωρινή πλάκα από (πλάκα εργασίας) έχει επί 23 έτη στεγανώσει πλήρως τα θεμέλια του ναού, οπότε δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας απολύτως κίνδυνος.

Κατά τις παλαιότερες επεμβάσεις στα μνημεία της Ακρόπολης, στις αρχές της δεκαετίας του 60, ο Αν. Ορλάνδος είχε συμπληρώσει με νέο μάρμαρο σημαντικό τμήμα του δαπέδου του Παρθενώνα (στις θέσεις που είχε καταστραφεί), περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν την δίοδο ομβρίων υδάτων στα θεμέλια. Στη συνέχεια, το θέμα της πιθανής διάβρωσης των θεμελίων του Παρθενώνα είχε απασχολήσει την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως την περίοδο 1983-1985, ενόψει της εγκαταστάσεως του γερανού του εργοταξίου στο εσωτερικό του ναού. Τότε είχαν ληφθεί δοκίμια σε βάθος, σε πολλές θέσεις του δαπέδου, και είχαν διενεργηθεί εργαστηριακές δοκιμές, προκειμένου να εξετασθούν τα μηχανικά χαρακτηριστικά των πωρόλιθων των θεμελίων του μνημείου. Από τις μελέτες εκείνες προέκυψε ότι η υποδομή του Παρθενώνα είναι συμπαγής του τύπου πυκνής ψαθωτής τοιχοποιίας και ότι ο υποκείμενος ασβεστόλιθος έχει ικανοποιητική αντοχή σε θλίψη.

Μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων στον Παρθενώνα και την αφαίρεση της πλάκας εργασίας, θα συμπληρωθούν τα υπόλοιπα κενά του δαπέδου με νέες μαρμάρινες πλάκες και θα γίνει επανέλεγχος για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, στέγαση ολοκλήρου του ναού δεν συζητείται υπό τις ισχύουσες σήμερα απόψεις περί αποκαταστάσεως μνημείων, όπως είναι ο Παρθενώνας».