Κόσμος
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 19:53

Oφέλη για την καρδιά από τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, λάδι και λίγο κόκκινο κρέας, εάν ακολουθείται πιστά επί τρεις μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 15%, σύμφωνα με μια ιατρική μελέτη.

Για την έρευνά τους οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου της Μασσαλίας μελέτησαν 212 άνδρες και γυναίκες που παρουσίαζαν κάποιους κινδύνους να εμφανίσουν καρδιολογικό πρόβλημα και τους συνέστησαν να τρέφονται επί τρίμηνο με βάση την μεσογειακή δίαιτα κάποιοι, και με μια κάποια άλλη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά οι υπόλοιποι.

Αυτοί που τρέφονταν με βάση τη μεσογειακή δίαιτα ήταν υποχρεωμένοι να τρώνε 4 φορές την εβδομάδα ψάρια και μόνο μία κόκκινο κρέας. Οσοι ακολούθησαν την χαμηλών λιπαρών δίαιτα έτρωγαν περισσότερο κοτόπουλο αντί για μοσχάρι και χοιρινό, 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, καθόλου παράγωγα ζώων με υψηλή χοληστερίνη, και φρούτα και λαχανικά καθώς και φυτικό λάδι.

Και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος αλλά αυτοί που ακολούθησαν την μεσογειακή δίαιτα μείωσαν την ολική χοληστερίνη τους κατά 7,5% ενώ οι δεύτεροι κατά 4,5% . Για τους πρώτους οι κίνδυνοι για εμφάνιση κάποιας καρδιοπάθειας μειώθηκαν κατά 15% και για τους δεύτερους κατά 9%.

Πηγή: Reuters