«Η σημερινή μέρα είναι πολύ κρίσιμη για μας, γιατί, σήμερα, θα αποφασίσουν οι πολίτες, με ψήφο, αν θα μας λιθοβολήσουν, και τον ένα και τον άλλο, ή αν θα μας κόψουν το κεφάλι».
«Η σημερινή μέρα είναι πολύ κρίσιμη για μας, γιατί, σήμερα, θα αποφασίσουν οι πολίτες, με ψήφο, αν θα μας λιθοβολήσουν, και τον ένα και τον άλλο, ή αν θα μας κόψουν το κεφάλι». Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος και ο Σίμος Κακάλας παρουσιάζουν - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου - τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 28 και 29 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Με οδηγό τη μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη, ο Σίμος Κακάλας αναζητεί τη θέση της τραγωδίας σήμερα και προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και, ταυτόχρονα, ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό.
Στο έργο, μετά τη μητροκτονία του Ορέστη, τα τραγικά παιδιά τής Κλυταιμνήστρας προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ η βία κυριαρχεί παντού. Στην παρηκμασμένη Αθήνα του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μιλά για τη δημοκρατία που φθίνει και πειραματίζεται πάνω στα όρια της τραγωδίας.
«Τίποτα δεν θα μπορούσε να μείνει το ίδιο»
«Ο Ευριπίδης είναι ξεκάθαρος: από το δίλημμα πέτρες ή μαχαίρι, μόνο ένας θεός μπορεί να σε σώσει» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή, που ο χρόνος μοιάζει να επιταχύνεται και οι εξελίξεις να προλαβαίνουν οποιαδήποτε σκέψη, πριν αυτή ολοκληρωθεί, τίποτα δεν θα μπορούσε στον “Ορέστη” να μείνει το ίδιο. Μοιάζει σαν η παράσταση του Φεβρουαρίου να έγινε πριν χρόνια. Η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη, δεν ήταν κανείς μας ο ίδιος μετά πέντε μήνες.
Ο “Ορέστης” αλλάζει αρκετά, προσανατολιζόμενος προς τον ανοιχτό χώρο, οι μάσκες και το σκηνικό επανασχεδιάζονται, ενώ υπάρχει πλέον μια διαφορετική θέση πάνω στη θεατρικότητα και τη σύμβαση. Ο ρόλος της τραγωδίας μέσα στη δημοκρατική διαδικασία είναι ένα ζήτημα, που απασχόλησε την προηγούμενη παράσταση και συνεχίζει να την απασχολεί, αναζητώντας πλέον διέξοδο στον χώρο του αμφιθεάτρου».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης, σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, σκηνικά: Σίμος Κακάλας - Μάρθα Φωκά, κοστούμια - μάσκες: Μάρθα Φωκά, μουσική: Mohammad, φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, βοηθός σκηνοθέτη - δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης, σχεδιασμός κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας, κατασκευή κούκλας: Βούλα Στούμπου, μάσκες χορού: Τίνα Παραλή, οργάνωση παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Μαυρίδης. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Μιχάλης Βαλάσογλου, Δημήτρης Λάλος, συμμετέχουν το Α´ και Β´ έτος της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α´ έτος της Δραματικής Σχολής Δήλος.
Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, ζώνη Α: 25 ευρώ, ζώνη Β: 15, 12 (ομαδικό) ευρώ, άνω διάζωμα: 10, 8 (ομαδικό) ευρώ, φοιτητικό: 15, 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.
naftemporiki.gr