Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό. Νέο κόμμα από τον Π. Λαφαζάνη και άλλους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού στράφηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης το πρωί, τονίζοντας ότι θα την αξιοποίησει με στόχο «να αποφύγουμε όλα τα αρνητικά που μπορεί να προκαλέσει η εκλογική διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει σε τίποτε».
Μάλιστα, κατά τον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση αυτή για πρόωρες εκλογές «να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές».
Άμεση ήταν η αντίδραση κυβερνητικών πηγών, που κατηγόρησαν τον κ. Μεϊμαράκη ότι επιχειρεί να ροκανίσει τον χρόνο.
Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε στη συνέχεια συνάντηση και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία παρότρυνε να κάνει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Σε αυτή τη συνάντηση η κ. Κωνσταντοπούλου στράφηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για θεσμικό ατόπημα στη διαδικασία ανάθεσης των διερευνητικών εντολών και κατηγορώντας τους για παράκαμψη των συνταγματικών προβλέψεων.
Σε μια άκρως επικριτική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο της, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση».
Η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει επίσης ότι αποτελεί «δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα», αλλά και το ότι ο κ. Παυλόπουλος «απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς».
Στις αναφορές αυτές απάντησαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».
Ακολούθησε ανακοίνωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία επιτέθηκε κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αλλά άφησε σαφέστατες αιχμές και σε βάρος της Προέδρου της Βουλής.
«Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποίει τους θεσμούς. Αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη.
Πρόσθεσε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεχόνταν τα πυρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μαζί με άλλους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και ανακοίνωσαν τη σύσταση νέου κόμματος με την επωνυμία «Λαϊκή Ενότητα».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για μεθοδεύσεις, ενώ έκανε λόγο για καταθλιπτική μνημονιακή συναίνεση ανάμεσα στον «λοβοτομημένο ΣΥΡΙΖΑ», τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η οποία όμως δεν έχει αντιστοιχία μέσα στον λαό.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο νέος πολιτικός φορέας ζητεί να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς διαθέτει την τρίτη σε αριθμό βουλευτών κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.
Όπως είπε, θα την αξιοποιήσει για να έχει επαφές με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς πλην Χρυσής Αυγής.
Των δηλώσεων του κ. Λαφαζάνη ακολούθησε σκληρό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων.
«Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι οπαδοί της δραχμής, αφού διέσπασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στράφηκαν κατά της κυβέρνησης της Αριστεράς, έκαναν πράξη την από εδώ και καιρό απόφασή τους να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Λαφαζάνη, που νωρίτερα ανακοίνωσε ότι συγκροτεί νέο κόμμα, με τη συμμετοχή άλλων 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν.
«Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό» κατέληξαν οι πηγές του Μαξίμου.
Εν τω μεταξύ, πριν τις 6 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του άτυπου πολιτικού συμβουλίου υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο.
Σε λίγη ώρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει.