«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κίνα θα επισφραγίσει τη νέα σχέση που ανοίγεται μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την ομιλία του ενώπιον του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού συνεδρίου στο Πεκίνο, αλλά και κατά τη συνομιλία που είχε αργότερα με τον αντιδήμαρχο της κινεζικής πρωτεύουσας Ζανγκ Μάο.
«Το επιχειρηματικό φόρουμ και η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην κινεζική πρωτεύουσα αποτελούν το εφαλτήριο για την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, για τις οποίες ανοίγεται νέα περίοδος σε όλους τους τομείς, που θα επισφραγιστεί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ενώπιον των ελλήνων και των κινέζων επιχειρηματιών.
«Εμείς θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον για την αξιοποίηση των επιχειρηματικών δυνατότητων, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες που έχουν οι δύο επιχειρηματικές κοινότητες», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2006, καθώς και στην επικείμενη υπογραφή μνημονίου, που αναμένεται κατά την επίσκεψη του ελληνα πρωθυπουργού, για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες και από τις δύο πλευρές είναι πολυάριθμες.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «άριστο» το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν αντανακλούν τις δυνατότητες που υπάρχουν, αν και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών στο διάστημα 2001-2004 υπερδιπλασιάστηκε - από 885 σε 1.800 εκατομμύρια δολάρια.
Υπογράμμισε ακόμη τον έντονα ελλειμματικό χαρακτήρια του εμπορικού ισοζυγίου εις βάρος της Ελλάδας και είπε ότι η Ελλάδα επιζητεί την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της όπως το λάδι, το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά και τα γαλακτοκομικά, τα οποία είναι διάσημα για την ποιότητα και την προσφορά τους στην ευζωία και αυτό έχει επανειλημμένα αποδειχθεί με διεθνείς βραβεύσεις.
Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει μιά ταχέως αυξανόμενη ταξιδιωτική αγορά στην Κίνα και ότι υπολογίζεται πως ως το 2008 γύρω στα 100 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες θα επισκέπτονται το εξωτερικό, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα για την οποία ο κινεζικός λαός τρέφει θαυμασμό λόγω της ιστορίας και του πολιτισμού της, μπορεί να προσφέρει τα κατάλληλα τουριστικά «πακέτα».
Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε ακόμη για τις δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της ναυτιλίας επ' ωφελεία και των δύο χωρών. «Οι ελληνες πλοιοκτήτες ναυπήγησαν τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ιαπωνία 1.500 πλοία», είπε. «Αλλά τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει στρέψει την προτίμηση για την κατασκευή των πλοίων της από την Ιαπωνία στην Κίνα». Παράλληλα, η Ελλάδα ζητάει από την κινεζική πλευρά να αυξηθούν οι υπηρεσίες της ελληνικής ναυτιλίας για τη μεταφορά των κινεζικών εμπορευμάτων ανά τον κόσμο. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός έκανε μια πιο εξειδκευμένη πρόταση, ώστε όχι μόνον να διακινούνται μέσω ελληνικών πλοίων περισσότερα κινεζικά προϊόντα, αλλά να αποτελέσουν τα ελληνικά λιμάνια σημεία πιστοποίησης των κινεζικών προϊόντων, τα οποία θα έχουν πλέον την αναγκαία ποιότητα για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με αμοιβαίο όφελος», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Στυλιανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τεχνογνωσία που κατέκτησε η Ελλάδα εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στην κινεζική πλευρά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Ειδικότερα, μίλησε για τον τομέα των κατασκευών, στον οποίο η ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα το ΤΕΕ το οποίο εκπροσωπείται στο εν λόγω φόρουμ, μπορεί να συμβάλει άμεσα.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε και ο Κινέζος αξιωματούχος Μα Σε (αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο υπουργείο Εμπορίου), ο οποίος είπε, παίρνοντας το λόγο μετά τον κ. Στυλιανίδη, ότι «ότι εκτός από τον αρχαίο πολιτισμό, δημιουργείτε και τον σύγχρονο πολιτισμό, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήσατε, οι οποίοι άφησαν βαθιές εντυπώσεις στον κινεζικό λαό».
Ο κ. Μα Σε έδωσε έμφαση στη συνέχιση της εξωστρέφειας της κινεζικής οικονομίας και στην ενθάρρυνση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, κάτι το οποίο ζήτησε και ο ελληνας υφυπουργός στην ομιλία του.
Μάλιστα, ο κινέζος αξιωματούχος είπε ότι τα προσεχή πέντε χρόνια θα αυξηθούν ραγδαία οι κοινές επιχειρήσεις και οι συμπράξεις με ξένες επιχειρήσεις. «Ελπίζουμε», κατέληξε, «η ελληνική κυβέρνηση να δώσει τις προϋποθέσεις και οι επιχειρηματίες των δύο κρατών να δώσουν την ώθηση».
Το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα και η συνεργασία των δύο χωρών για την αξιοποίηση της ελληνικής τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς υπήρξε ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ. Στυλιανίδης και κατά τη συνάντησή του με τον αντιδήμαρχο του Πεκίνου Ζανγκ Μάο, σήμερα το απόγευμα.
Οι δύο ανδρες συζήτησαν επίσης για την επίσκεψη του κ. Καραμανλή τον Ιανουάριο, κατά την οποία, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, «θα υπογραφούν συμφωνίες που θα προσδιορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών».
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων