Πολιτική
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 18:50

Γ. Παπανδρέου: Βάρκα στο πέλαγος η εξωτερική πολιτική του κ. Καραμανλή

Κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά άσκησε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, «η Ελλάδα έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες, πολύ μεγάλες ευκαιρίες στις Βρυξέλλες, δυο φορές τουλάχιστον, για να διαμορφώσει ένα νέο Ελσίνκι, ένα νέο χρονοδιάγραμμα, έναν Οδικό Χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού». «Χωρίς Οδικό Χάρτη η εξωτερική πολιτική του κ. Καραμανλή, μοιάζει σαν να ταξιδεύει στο πέλαγος με βάρκα την ελπίδα. Βεβαίως, αυτό δημιουργεί ταλαντεύσεις, από την έξαρση διαφόρων κρίσεων μέχρι και την υποχωρητικότητα. Ένα εκκρεμές που δεν συνάδει με μια σωστή, οργανωμένη, σοβαρή εξωτερική πολιτική που έχει στόχους, χρονοδιαγράμματα και επιτεύγματα συγκεκριμένα», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τις επαφές που είχε στην Τουρκία κατά το πρόσφατο ταξίδι του. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την ανάγκη μιας κινητικότητας γύρω από το Κυπριακό, καθώς και για τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στις διαχρονικά άριστες αδελφικές σχέσεις των δυο κομμάτων, που όπως είπε έχουν βαθιές ρίζες μέσα στη σύγχρονη ελληνική και κυπριακή ιστορία, και είναι σχέσεις αδιατάρακτες και συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την πρότασή του ως νέο πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία και τη γενικότερη στάση της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου τόνισε πως «έχουμε καθήκον να δώσουμε το μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προς τις χώρες - μέλη, προς κάθε κατεύθυνση, ότι οφείλουν να επαγρυπνήσουν, έτσι που, η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». «Διαφορετικά», σημείωσε, «θα έχουμε ρωγμές στην εθνική μας στρατηγική, κι ένας από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας στρατηγικής από τη δεκαετία του 1990 είναι η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».