Εκτεταμένο πολυσέλιδο αφιέρωμα στην Τουρκία δημοσιεύει η Financial Times αναφερόμενη στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική μιας χώρας, που όπως λέει είναι «πιο άνετη με τον εαυτό της».
Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Kυπριακό, η εφημερίδα λέει πως η Aγκυρα θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, λέει πως «η Ευρωπαϊκή Eνωση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και ευθύνες της», έναντι των Τουρκοκυπρίων.
«Η Ευρωπαϊκή Eνωση δεν μπορεί να είναι τυφλή στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων» λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου για τη διεύρυνση, Oλι Ρεν, ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.
Αλλά, όπως σημειώνει η Financial Times, το σοβαρότερο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή, είναι η διαπιστωμένη επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Μετά από ένα απογοητευτικό 2005 όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η Τουρκία πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα δυο χρόνια» λέει η βρετανική εφημερίδα.
Πυρηνική ενέργεια
Η Independent, αναφέρεται στην αναμενόμενη εξαγγελία του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σχετικά με την προοπτική οικοδόμησης νέων πυρηνικών σταθμών. Πέντε λόγους υπέρ και πέντε κατά της πυρηνικής ενέργειας δημοσιεύει η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της.
Η μη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ο εθνικός έλεγχος των ενεργειακών πόρων, η αξιοπιστία, η μη εξάρτηση από καιρικά φαινόμενα και η βρετανική τεχνογνωσία είναι μεταξύ των λόγων υπέρ της οικοδόμησης νέων πυρηνικών εργοστασίων στη Βρετανία.
Στον αντίποδα, η παραγωγή πυρηνικών αποβλήτων, η σχέση με την παραγωγή πυρηνικών όπλων, ο αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, οι τεράστιοι κίνδυνοι όπως φάνηκαν και από την περίπτωση του Τσερνομπίλ και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά τον γενικό κύκλο παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας είναι λόγοι για να μη στραφεί η Βρετανία στην αύξηση του πυρηνικού της δυναμικού, λέει η Independent.
Η Times, αναφέρεται σε σχέδια για διεύρυνση του συστήματος διοδίων που εφαρμόζεται για την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο του Λονδίνου σε ολόκληρη την Αγγλία, με χρεώσεις που θα φτάνουν τις 1,34 λίρες στερλίνες το μίλι –περίπου 1,21 ευρώ το χιλιόμετρο.
Η Guardian, δημοσιεύει προειδοποιήσεις γνωστού Βρετανού δικαστικού πως η πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου να απορρίψει την απαίτηση αποζημίωσης περίπου 500 ασθενών που είχαν υποστεί παρενέργειες, όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, από το απαγορευμένο πλέον φάρμακο, Βιόξ (Vioxx) θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της καταβολής αποζημιώσεων σε ανθρώπους που πέφτουν θύματα κακοφτιαγμένων φαρμάκων.
Και η Daily Telegraph, λέει πως «σύμφωνα με νέες οδηγίες, νεαροί κακοποιοί θα γλιτώνουν από τη φυλακή».
ΠΗΓΗ: BBC