Κόσμος
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 07:25

Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

«Ο Μπλερ προτίθεται να εγκαταλείψει τις επιστροφές εισφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς αντάλλαγμα», λέει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο θέμα αυτό και να εγκαταλείψει τις επιστροφές των βρετανικών εισφορών που εξασφάλισε η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1984.

Σύμφωνα με πηγές του Whitehall, που επικαλείται Telegraph, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «κόψει το θέμα των εισφορών σε κομμάτια που θα μπορεί να υπερασπιστεί ως «δίκαια»... και σε άλλα που θα είναι δυσκολότερο να υποστηρίξει».

Τα σχέδια αυτά, λέει, η εφημερίδα, που «οριστικοποιούνται από το Foreign Office και την Downing Street, έρχονται μετά από έντονες πιέσεις που άσκησαν τα άλλα κράτη μέλη στον κ. Μπλερ να υποχωρήσει προκειμένου να μην οδηγηθούν σε κατάρρευση οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Eνωσης για την περίοδο 2007-2013.

«Πώς η Ευρώπη πνίγει τον εαυτό της - και τον κόσμο» είναι ο τίτλος της Independent, που αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που καταδεικνύει «την αποτυχία της Ευρώπης στη μάχη κατά της παγκόσμιας αναθέρμανσης και της μόλυνσης» του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ευρώπη αντιμετωπίζει «κλιματικές αλλαγές που παρόμοιες της δεν έχει δει η ευρωπαϊκή ήπειρος εδώ και 5.000 χρόνια» με «τα τρία τέταρτα των ελβετικών παγετώνων να έχουν λιώσει ως το 2050».

«Η συντάξιμη ηλικία μπορεί να φτάσει στα 69 χρόνια» λέει η Guardian, που αποκαλύπτει στοιχεία από τις προτάσεις που θα περιλαμβάνονται στην πολυαναμενόμενη έκθεση του λόρδου Τέρνερ για τις συντάξεις, η οποία θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναμένεται να προτείνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για άντρες και γυναίκες, από το έτος 2020. Αλλά προσθέτει ότι θα πρέπει το όριο να μπορεί να αυξάνεται αυτόματα καθώς αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής, φθάνοντας για παράδειγμα στα 68 χρόνια το 2050 και πιθανόν και τα 69.

Η Times, αναφέρουν, πως η έκθεση του λόρδου Τέρνερ αναμένεται να υποχρεώσει τους εργοδότες να συμβάλλουν στις συντάξεις των υπαλλήλων τους με έως και 3% του μισθού.

Κατά την Financial Times, ο Τόνι Μπλερ «επιδιώκει να αποφύγει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια».

Στελέχη του Whitehall είπαν στην εφημερίδα πως δεν είναι απαραίτητο να εγκριθεί με νομοσχέδιο το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κατασκευής νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βρετανία, αν υπάρξει σχετική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: BBC