Περιβάλλον
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015 22:55

Ταυτοποιήθηκε το «αρχαιότερο» λουλούδι του κόσμου;

Ένα φυτό του γλυκού νερού, ηλικίας 125-130 εκατομμυρίων ετών, ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα πρώτα ανθοφόρα φυτά στη Γη από τον παλαιοβοτανολόγο Ντέιβιντ Ντίλτσερ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, σε συνεργασία με Ευρωπαίους ερευνητές

Ένα φυτό του γλυκού νερού, ηλικίας 125-130 εκατομμυρίων ετών, ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα πρώτα ανθοφόρα φυτά στη Γη από τον παλαιοβοτανολόγο Ντέιβιντ Ντίλτσερ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, σε συνεργασία με Ευρωπαίους ερευνητές.

Η διαπίστωση αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην υποτιθέμενη μορφή των εκ των πρώτων λουλουδιών του πλανήτη, γνωστών ως αγγειοσπέρματα.

«Η ανακάλυψη αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πρώιμη εξελικτική ιστορία των ανθοφόρων φυτών, καθώς και το ρόλο των φυτών αυτών στην εξέλιξη άλλων φυτών και ζώων», δήλωσε ο Ντίλτσερ.

Το υδρόβιο φυτό Montsechia vidalii, βρισκόταν κάποτε σε αφθονία σε λίμνες γλυκού νερού που σήμερα είναι ορεινές περιοχές της Ισπανίας. Απολιθώματα του φυτού ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά πριν από πάνω από 100 χρόνια, στην κεντρική Ισπανία και στην οροσειρά των Πυρηναίων, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Γαλλία.

«Το πρώτο λουλούδι είναι τεχνικά ένας μύθος, όπως και ο πρώτος άνθρωπος», δήλωσε ο Ντίλτσερ, που έχει μελετήσει την άνοδο και την εξάπλωση των ανθοφόρων φυτών για δεκαετίες. «Ωστόσο με βάση αυτή τη νέα ανάλυση, γνωρίζουμε τώρα ότι το Montsechia είναι σύγχρονο, αν όχι αρχαιότερο, από το Archaefructus sinensis στην Κίνα, που μέχρι τώρα θεωρούταν από πολλούς ως το αρχαιότερο του πλανήτη», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα βασίζονται σε προσεκτικές αναλύσεις πάνω από 1.000 απολιθωμάτων Montsechia, των οποίων οι βλαστοί και οι δομές φύλλων εξάχθηκαν από την πέτρα με την εφαρμογή σταγόνων υδροχλωρικού οξέως. Η εξέταση των δειγμάτων έγινε με στερεομικροσκόπιο και μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων.

Η ηλικία του φυτού προσδιορίστηκε στα 125 με 130 εκατομμύρια χρόνια μετά από σύγκριση με άλλα απολιθώματα στην ίδια περιοχή, καθιστώντας το ανθοφόρο φυτό σύγχρονο με δεινόσαυρους όπως ο βραχιόσαυρος και ο ιγκουανόδοντας.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε σχετικά με το πώς μερικά από τα πρώιμα είδη φυτών έδωσαν το έναυσμα για την ανάπτυξη της τεράστιας ποικιλίας λουλουδιών που βρίσκονται σήμερα σχεδόν σε κάθε περιβάλλον στη Γη», δήλωσε ο Ντίλτσερ.