Στο Βοτανικό βρίσκονται από χθες 207 μετανάστες, που μέχρι χθες κατέλυαν στο Πεδίον του Άρεως, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος.
Στο Βοτανικό βρίσκονται από χθες 207 μετανάστες, που μέχρι χθες κατέλυαν στο Πεδίον του Άρεως, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Έργων του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αγγελόπουλος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας που αποτελείται από 100 κοντέινερ, μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 άτομα, ενώ στο κάθε κοντέινερ μπορούν να ζήσουν από πέντε έως επτά άτομα. Όλα τα οικήματα διαθέτουν κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, κουκέτες και στρώματα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει σύνδεση Ίντερνετ για τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσίών.
Ο χώρος φυλάσεται από την Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα από οκτώ αστυνομικούς, ενώ στο έργο της φύλαξης αναμένεται να συμβάλουν και δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. Η είσοδος και η έξοδος των προσφύγων είναι μεν ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τα πλήρη στοιχεία τους.
Η σίτιση γίνεται τρεις φορές την ημέρα, με τα γεύματα να είναι διαμορφωμένα με βάση τις συνθήκες διαβίωσης, τα ήθη και τη θρησκεία των μεταναστών. Στη σίτιση, πέρα από το ελληνικό κράτος συμβάλουν ο Ερυθρός Σταυρός και η Ύπατη Αρμοστία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος, ο δήμος της Αθήνας παραχώρησε το χώρο «προκειμένου καταρχήν να αποφύγουμε την υγειονομική βόμβα στο Πεδίον του Άρεως και κατά δεύτερον για να δείξουμε οτι δεν είμαστε πόλη με απάνθρωπο πρόσωπο». «Η παραχώρηση έγινε γι' αυτούς τους δυο λόγους και με την υπόσχεση της κεντρικής κυβέρνησης, ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί μια βασική δομή φιλοξενίας γι' αυτούς τους ανθρώπους κάπου αλλού, πιο οργανωμένα και με καλύτερες εγκαταστάσεις», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το Πεδίον του Άρεως, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «είχαν μείνει λίγα άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και σήμερα, με τη βοήθεια των συνεργείων καθαριότητας του δήμου, ο χώρος καθαρίστηκε».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, οι υφιστάμενες δομές στην Αθήνα επαρκούν, καθότι η κινητικότητα των προσφύγων είναι συνεχής. 'Ανθρωποι φεύγουν και έρχονται κάθε μέρα, οπότε αφενός ο αριθμός δεν είναι ποτέ σταθερός, αφετέρου παραμένει μικρός.
Το δικαίωμα παραμονής στο κέντρο ισχύει μέχρι να λήξει η προθεσμία του υπηρεσιακού σημειώματος που έχουν πάρει οι άνθρωποι από την αστυνομία, δηλαδή από την ταυτοποίηση που έχει προηγηθεί στον τόπο άφιξης.
Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στα νησιά, όπου καταφθάνουν συνεχώς άνθρωποι και οι διαδικασίες για τα έγγραφά τους διαρκούν συχνά αρκετές ημέρες. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως μόλις γίνει η εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα μπει σε εφαρμογή το ήδη καταρτισμένο σχέδιο εκ μέρους του υπουργείου και θα ενισχυθούν τα κέντρα υποδοχής.
«Το ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Βοτανικό είναι μια πολύ καλή υποδομή» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.
Αναφερόμενος στις δράσεις που έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει οτι «έχουμε αναπτύξει ένα ιατρείο στο Βοτανικό, με μια κινητή μονάδα, με συναδέρφους γιατρούς και νοσηλευτές και καλύπτουμε τις ανάγκες σε πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας».
Πρόσθεσε ότι στο «χώρο βρίσκονται συνεχώς τρεις με τέσσερις γιατροί αναλόγως των ειδικοτήτων που έχουμε ανάγκη» και συμπληρώνει οτι «οι κανόνες υγιεινής τηρούνται απόλυτα».
Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι θα μείνουν στην ανοικτή δομή ξεπεράσει τους 600 που είναι και ο αρχικός σχεδιασμός, το ΚΕΕΛΠΝΟ «έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σε ό,τι αφορά το φαρμακευτικό υλικό, τις υπηρεσίες και τα εμβόλια των παιδιών που έχουν ανάγκη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».