Έναν αντιτρομοκρατικό νόμο που θεσπίζει ειδικά δικαστήρια και παρέχει κάλυψη σε όσους τον εφαρμόζουν, ενέκρινε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι.
Έναν αντιτρομοκρατικό νόμο που θεσπίζει ειδικά δικαστήρια και παρέχει κάλυψη σε όσους τον εφαρμόζουν, ενέκρινε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι.
Ο νόμος ορίζει λεπτομερώς τις ποινές για διάφορες τρομοκρατικές πράξεις, που ξεκινούν από δύο χρόνια φυλάκισης και φτάνουν έως την ποινή του θανάτου. Επίσης παρέχει κάλυψη σε στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές από νομικές επιπτώσεις για την υπερβολική χρήση βίας «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Ειδικότερα, η δημιουργία ή ηγεσία μιας «τρομοκρατικής οντότητας», όπως την ορίζει η κυβέρνηση, θα τιμωρείται με θάνατο ή ισόβια, ενώ η συμμετοχή σε τέτοια ομάδα θα επιφέρει φυλάκιση μέχρι και δεκαετία.
Η χρηματοδότηση «τρομοκρατικών ομάδων» θα τιμωρείται με ισόβια - μία ποινή η οποία στην Αίγυπτο ορίζεται στα 25 χρόνια. Η ηθική αυτουργία στη βία, που περιλαμβάνει «προώθηση ιδεών που επιδιώκουν βία», καθώς και η δημιουργία ή χρήση ιστότοπων που μεταδίδουν τέτοιες ιδέες, θα τιμωρούνται με ποινές μεταξύ πέντε και επτά ετών φυλάκισης.
Οι δημοσιογράφοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα όταν αντιτίθενται στην επίσημη άποψη περί τρομοκρατικών επιθέσεων. Η παραπάνω πρόβλεψη αποτελεί τροπολογία του πρωτότυπου σχεδίου του νόμου, που προέβλεπε φυλάκιση, και τροποποιήθηκε λόγω της κατακραυγής στη χώρα και το εξωτερικό.
Ο Σίσι είχε υποσχεθεί ότι θα εισαγάγει ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο τον Ιούλιο, μετά από μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που κόστισε τη ζωή του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας.
Το Φεβρουάριο, ο Σίσι είχε υπογράψει και άλλον αντιτρομοκρατικό νόμο, που έδινε μεγάλο εύρος εξουσιοδότησης στις αρχές να απαγορεύσουν ομάδες βάσει διάφορων κατηγοριών, για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα μέχρι τη διατάραξη της δημόσιας τάξης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters