Το βλέμμα του εικαστικού Αλέξη Βερούκα διαπερνά σαν οξεία λεπίδα το προαιώνιο τοπίο του βράχου της Ύδρας, για να σταθεί, εν τέλει, στις «Ημέρες των βράχων» ενός απειλητικού και τελούντος σε εκκρεμότητα σύμπαντος, μέσα από την ατομική του έκθεση, με τίτλο «Rocky days».
Το βλέμμα του εικαστικού Αλέξη Βερούκα διαπερνά σαν οξεία λεπίδα το προαιώνιο τοπίο του βράχου της Ύδρας, για να σταθεί, εν τέλει, στις «Ημέρες των βράχων» ενός απειλητικού και τελούντος σε εκκρεμότητα σύμπαντος, μέσα από την ατομική του έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Rocky days», που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.
Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται η νέα ζωγραφική ενότητα του Αλέξη Βερούκα, η οποία αποτελείται από δέκα έργα μεγάλων διαστάσεων, που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο στιγμών και καταστάσεων, μέσα στο οποίο η στιλπνή μνήμη της θερινής Ύδρας - τόπος παραθερισμού και εργασίας του καλλιτέχνη - συναντάται εικονολογικά, σημειολογικά και συμβολικά με ιστορικά επεισόδια, όπως η καταστροφή της Πομπηίας, αλλά και με την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα, όπως η σφαγή στη Συρία και το Ιράκ.
Αναμέτρηση με τη διακεκομμένη ιστορία της ανθρωπότητας
«Ο Αλέξης Βερούκας, με εφαλτήριο τον θερινό βράχο της Ύδρας, αναμετριέται με τη διακεκομμένη ιστορία της ανθρωπότητας» επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού. Και προσθέτει: «Στην εναγώνια ζωγραφική του, ζει, όπως ζωγραφίζει, αποσκιρτώντας από το νενομισμένα κανονικό και ακροβατώντας στην αιχμηρή κόψη των πραγμάτων.
Οι από μηχανής στίξεις και οι φαεινές διαθλάσεις, οι αλάνθαστες τονικότητες και οι διακεκομμένες αναπνοές, η ρυθμολογία, τα ανακουφιστικά κενά και οι πυκνώσεις της ύλης διαστέλλουν τα γεωγραφικά και τα μεταφορικά όρια της Ύδρας, ιχνογραφώντας ένα ελληνικό καλοκαίρι θαυμάτων και θραυσμάτων, οραμάτων και φαντασμάτων: συλλέγοντας οξυπύθμενους αμφορείς μνήμης και κεραμικά όστρακα βυθισμένων στη θάλασσα πόλεων, ανθρώπινα οστά και καύκαλα ζώων, σπαράγματα μιας χαμένης αρχαίας ανθολογίας και οργανικά αποτυπώματα φιλοσοφικού λόγου».
«Λυτρωτική ελαφράδα για τον θεατή»
Με τη σειρά της, η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου της Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, σημειώνει για τον καλλιτέχνη στον πρόλογο της έκδοσης για την έκθεση: «…Οι βράχοι του είναι, τελικά, η λυτρωτική ελαφράδα για τον θεατή, έχει εστιάσει στις ιδιότητες των γιγαντιαίων βράχων, που δεσπόζουν στις θάλασσες της Ύδρας, στις οποίες αντικατοπτρίζονται ως φωτεινοί σηματοδείκτες ο Ήλιος και το φεγγάρι.
Το αποτέλεσμα είναι αληθινά εντυπωσιακό. Τελικά, σε όλες τις συνθέσεις του, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι το θέμα που επιλέγει, παρότι πρωτεύον, δεν παίζει, τελικά, τον πρώτο ρόλο στο έργο του, απλούστατα γιατί το κάθε επιλεγμένο του θέμα χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα ως “αφορμή” και “όχημα”, ως μεταφορικό μέσον, για να φέρει στην επιφάνεια τη βιωμένη εσωτερική αλήθεια του δημιουργού...».
Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας: Λιμάνι Ύδρας, τηλ.: 22980 52355. Ώρες λειτουργίας: 9.00 - 16.00 και 19.30 - 21.30.
naftemporiki.gr