Οι περίφημες «Μαγεμένες», γνωστές και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν έπειτα από 151 χρόνια στη «γενέθλια» πόλη, όπου δέσποζαν από τον 2ο αιώνα μ.Χ., έπειτα από πρωτοβουλία της ΔΕΘ - Helexpo.
Οι περίφημες «Μαγεμένες», γνωστές και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν έπειτα από 151 χρόνια στη «γενέθλια» πόλη, όπου δέσποζαν από τον 2ο αιώνα μ.Χ., έπειτα από πρωτοβουλία της ΔΕΘ - Helexpo.
Πιστά αντίγραφα των «Incantadas», των αμφίπλευρων αγαλμάτων (της Μαινάδας, του Διόνυσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης), που κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, εκεί όπου σήμερα είναι η Αρχαία Αγορά, τα οποία κλάπηκαν το 1864 από τον Γάλλο αρχαιοκάπηλο Εμανουέλ Μίλερ και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, θα εκτεθούν στην επετειακή 80ή ΔΕΘ, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΘ-Helexpo εδώ και αρκετό καιρό πηγαινοέρχονται στο Παρίσι, ώστε να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας με το Μουσείο του Λούβρου, στα εργαστήρια του οποίου - και παλαιότερα στις αποθήκες -βρίσκονται οι «Μαγεμένες». Το κόστος για την κατασκευή και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη φέρεται να είναι, κοντά στα 117.000 ευρώ. Για την εξέλιξη είναι ενήμεροι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά.
Παράγοντες της εταιρείας εκτιμούν ότι οι «Μαγεμένες» θα έχουν την τιμητική τους στην 80ή ΔΕΘ, που θα γίνει 5-13 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε κάποιον ανοιχτό χώρο για μόνιμη έκθεση, ύστερα από συνεννόηση με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ως πιθανός χώρος φέρεται η Αρχαία Αγορά, καθώς η αρχική του θέση ήταν στη Στοά των Ειδώλων, στη σημερινή Αρχαία Αγορά.
Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή
Η αφαίρεση των «Μαγεμένων» έγινε από τον Μιλέρ στις 4 Νοεμβρίου του 1864 και ήταν η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή. Η επιχείρηση της επιστροφής τους άρχισε αρκετά χρόνια πριν, από την περίοδο προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς και επέστρεψε προ τριετίας, όταν ο πρώην δήμαρχος ανακοίνωνε την πρόθεση επαναδιεκδίκησης των γλυπτών, με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωσή της.
Τελικά, η διεκδίκηση επιστροφής - έστω των αντιγράφων των Μαγεμένων - απέτυχε αν και ενεπλάκη γνωστή επιχειρηματίας της πόλης, η οποία και προσέφερε το ποσό των 186.000 ευρώ, για τη δημιουργία των αντιγράφων από το Λούβρο και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι επισκέπτες της 80ής ΔΕΘ δεν θα πληρώνουν επιπλέον εισιτήριο για να θαυμάσουν τα αντίγραφα των «Μαγεμένων».
naftemporiki.gr