Πολιτική
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 12:20

CDU/CSU: «Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν την κατάσταση»

Ψυχραιμία συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι δεν προτίθεται αυτή τη στιγμή να συμμετάσχει σε νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ψυχραιμία συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι δεν προτίθεται αυτή τη στιγμή να συμμετάσχει σε νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Αν και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει κούρεμα του χρέους, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν φαίνεται να ανησυχούν.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU/CSU Έκχαρντ Ρέμπεργκ: «Και η κα. Λαγκάρντ πρέπει να γνωρίζει - αυτό εξηγήθηκε άλλωστε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου - ότι ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν είναι εφικτό στη βάση των ευρωπαϊκών συνθηκών. (…) Το ζητούμενο τώρα είναι να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα και να υλοποιηθούν πραγματικά κάποια μέτρα. Δεν μιλάμε πια για συντάξεις και τον ΦΠΑ, αλλά για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Θα πρέπει να πούμε με σαφήνεια στην κα. Λαγκάρντ ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα συμμετάσχουν σε ένα κούρεμα, διότι δεν είναι εφικτό από νομική σκοπιά».

«Δεν θα αποτραβηχτεί το ΔΝΤ»

Τι θα γίνει όμως αν το ΔΝΤ επιμείνει σε ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους; Θα μπορούσε αυτό να θέσει σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις;

«Είναι λογικό να ασκεί πιέσεις το ΔΝΤ γιατί έχει τα συμφέροντά του και έχει ευθύνη για τα χρήματα που έχει δανείσει. (…) Προσωπικά συνιστώ ηρεμία. Πίσω από τις ανακοινώσεις του Ταμείου δεν διακρίνω την πρόθεση να αποτραβηχτεί. Είναι όμως επίσης σαφές ότι ως ένας παγκόσμιος σύνδεσμος το ΔΝΤ έχει ευθύνες έναντι των υπολοίπων ηπείρων. Ανέλαβε ένα υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα και φυσικά προσπαθεί να περιορίσει τους κινδύνους», είπε ο Ρέμπεργκ.

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα τεθεί μετά το τέλος των νέων διαπραγματεύσεων, όταν θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να καταστήσουν οι τέσσερις θεσμοί σαφές στους Έλληνες ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι γρήγορες, βιώσιμες και σοβαρές. Και ότι πρέπει να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Όλα όσα πρόκειται να συμβούν το ερχόμενο διάστημα στην Ελλάδα, συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως πρόωρες εκλογές, δεν διευκολύνουν φυσικά την κατάσταση», σημείωσε.

Φιλόδοξος ο στόχος των 50 δισ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων υπάρχουν όμως και όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικοί του ΔΝΤ και όχι μόνο, εκτιμούν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ανέφικτος.

«Η ιδέα του Ταμείου Εγγυήσεων δεν είναι καινούργια, τα τελευταία χρόνια έπαιζε πάντα ένα ρόλο. Πιστεύω ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια θα δούμε το αποτέλεσμα. Παραδέχομαι όμως ότι τα 50 δισ. είναι ένας φιλόδοξος στόχος», είπε ο Ρέμπεργκ.

Πηγή: Deutsche Welle