Πολιτική
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 09:41

«Κερδισμένος από τις πρόωρες εκλογές θα ήταν μόνο ο Τσίπρας»

Η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Ελλάδα εντείνεται. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται η χώρα περισσότερο είναι ανάπτυξη και δομικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Λάζαρος Μηλιόπουλος.

Η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Ελλάδα εντείνεται. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται η χώρα περισσότερο είναι ανάπτυξη και δομικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Λάζαρος Μηλιόπουλος.

Πριν από λίγες μέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να συμμετάσχει σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτή θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα σχετικά προγράμματα στήριξης.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Deusche Welle ο Λάζαρος Μηλιόπουλος, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το ΔΝΤ αρνείται μια τέτοια συμμετοχή μόνο για «την παρούσα φάση». «Εντούτοις παρά την απόφαση αυτή θα συνεχίσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αναφορικά με ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει διαφορετικά σε λίγους μήνες. Παρ’ όλα αυτά η στάση του ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι αυξάνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση, για να είμαι ειλικρινής» αναφέρει ο Λάζαρος Μηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό που αναμένει από μια κυβέρνηση, η οποία θέλει να συνεχίσει να συμπλέει με το ΔΝΤ, είναι «νέες λύσεις για την επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους». Αυτές θα μπορούσαν να αφορούν μια ελάφρυνση ή κούρεμα του χρέους σε συνάρτηση πάντα με την τόνωση της ανάπτυξης ή απλώς μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές γερμανικών ΜΜΕ, οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο εμμένει σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις ως προς το μείζον θέμα του χρέους. Οι αποκλίσεις μεταξύ του ΔΝΤ και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς αυτό το θέμα είναι πολύ μεγάλες για την ώρα, εκτιμά ο Λ. Μηλιόπουλος, θεωρώντας όμως ότι στο τέλος θα καταλήξουν σε συμφωνία, ενδεχομένως για ένα «light» κούρεμα του ελληνικού χρέους διά της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων ή της μείωσης των επιτοκίων.

Πιθανές εκλογές μέσα στο φθινόπωρο

Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά πλέον χωρίς τη στήριξη πολλών βουλευτών του κόμματός του, ο Λάζαρος Μηλιόπουλος εκτιμά ότι είναι δύσκολο να παραμείνει για πολύ ακόμη στην κυβέρνηση χωρίς να μπορεί να επιβάλλει πειθαρχία στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρεύσει είναι πολύ πιθανές νέες εκλογές το φθινόπωρο», εκτιμά ο Λ. Μηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει μια διευρυμένη πλειοψηφία, ενώ, εάν αποτύχει, θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ άλλωστε, παρά την εθνικιστική ρητορική τους, δείχνουν «έτοιμοι να υποστηρίξουν μια πολιτική λιτότητας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όσο ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία».

Παράλληλα, ο πολιτικός επιστήμονας εκτιμά ότι είναι επίσης πιθανός ο σχηματισμός ενός κεντροαριστερού συνασπισμού με το τμήμα εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που παρέχει στήριξη στις επιλογές Τσίπρα από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μολονότι αμφότερα τα τελευταία δύο κόμματα δεν επιθυμούν νέες εκλογές, το σενάριο αυτό παραμένει «η πιθανότερη επιλογή». Ωστόσο, ο Λ. Μηλιόπουλος εκτιμά ότι από μια νέα εκλογική αναμέτρηση «κερδισμένος θα έβγαινε μόνο ο Τσίπρας. Η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερα, κυρίως οικονομική ανάπτυξη και δομικές μεταρρυθμίσεις, όχι νέες εκλογές!».

Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το μυστικό σχέδιό του για Grexit που κυριαρχεί ακόμη στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, ο Λ. Μηλιόπουλος εκτιμά ότι δύο είναι τα τινά: «Eίτε (σ.σ: o Γιάνης Βαρουφάκης) ήθελε να τραβήξει την προσοχή (…) είτε πράγματι προετοιμάζεται να αναλάβει πολιτικό ρόλο, ως αντίπαλος του Τσίπρα στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ και του χρέους (…) Στην Ελλάδα ο Βαρουφάκης έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές στο εκλογικό σώμα. Και όσο βρίσκεται στο προσκήνιο, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για τον Τσίπρα».

Τέλος ως προς τα σενάρια Grexit ο Λ. Μηλιόπουλος θεωρεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει προκύψει ένα σαφώς οριοθετημένο και ισχυρό πολιτικό ρεύμα που τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε με τη σαφή τοποθέτηση υπέρ αυτής της οδού από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη δημοσιοποίηση των σχεδίων Βαρουφάκη.

Μονολότι το εν λόγω αριστερό ρεύμα που διαμορφώνεται μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος, εντούτοις δεν αποκλείεται να έχει αντανακλαστικά αποτελέσματα και στο δεξί φάσμα του πολιτικού τόξου, ενισχύοντάς το. «Ιδίως σε περίπτωση αποτυχίας του πολιτικού προγράμματος του Τσίπρα, κάτι που δεν θεωρείται απίθανο», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας.

Πηγή: Deutsche Welle