Κόσμος
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 19:02

Αλλαγή στρατηγικής και επικοινωνιακή επίθεση

Οι λεγόμενες επιχειρήσεις «έρευνα και καταστροφή» των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί πολλοί αντάρτες, θα συνεχιστούν, ώστε οι αντάρτες να μην μπορέσουν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία της 15ης Δεκεμβρίου.

Καλά πληροφορημένες πηγές, όμως, αποκαλύπτουν ότι μετά τις εκλογές ο αμερικανικός στρατός θα στραφεί σε ένα σχέδιο με το όνομα «εκκαθάριση, διατήρηση και οικοδόμηση», που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τις σχετικές τακτικές ανέλυσε πρόσφατα στον αμερικανό πρεσβευτή στο Ιράκ ο βετεράνος του Βιετνάμ Αντριου Κρεπίνεβιτς, που είναι ειδικός στην αντικατασκοπία και έχει επικρίνει τις αμερικανικές δυνάμεις για έλλειψη ενός σχεδίου κατά των ανταρτών.

Με βάση τις νέες τακτικές, οι συμμαχικές και ιρακινές δυνάμεις θα συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην κατάληψη και διατήρηση αστικών περιοχών, για να προσπαθήσουν στη συνέχεια να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Σύμφωνα με τον Κρεπίνεβιτς, αν οι Αμερικανοί στηριχθούν περισσότερο σε τέτοιες τακτικές, το Πεντάγωνο θα μπορέσει να αποσύρει 17.000 στρατιώτες από το Ιράκ. Ετσι, θα παραμείνουν στη χώρα 120.000 στρατιώτες.

«Ο Αντριου Κρεπίνεβιτς υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, αλλά περισσότεροι ιρακινοί στρατιώτες», λέει ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Αυτή είναι και η δική μας πολιτική».

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει όμως μια αντεπίθεση και στο πεδίο της ενημέρωσης. Οπως αποκάλυψαν οι «Los Angeles Times», ο αμερικανικός στρατός πληρώνει ιρακινές εφημερίδες για να δημοσιεύουν άρθρα που γράφουν αμερικανοί στρατιώτες.

Τα άρθρα γράφονται από την ειδική υπηρεσία πληροφόρησης, μεταφράζονται στα αραβικά και δημοσιεύονται σε εφημερίδες της Βαγδάτης. Πολλά από τα άρθρα παρουσιάζονται στον ιρακινό Τύπο ως αντικειμενικές αναλύσεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων.

Η εκστρατεία αυτή έχει συναντήσει αντιδράσεις ενός μέρους του στρατού, που υποστηρίζει ότι τα μέσα αυτά υπονομεύουν την αμερικανική αξιοπιστία. Eνα από τα άρθρα τιτλοφορείται «Οι άνεμοι φυσούν προς ένα δημοκρατικό Ιράκ» και επιτίθεται σ' εκείνους που είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον του Ιράκ. «Ο δυτικός Τύπος και οι λεγόμενοι "αντικειμενικοί" παρατηρητές επικρίνουν συχνά αυτά που εμείς, ο λαός του Ιράκ, θεωρούμε ορθά για τη χώρα μας», τονίζει το άρθρο, επικαλούμενο τον προφήτη Μωάμεθ. Oπως αποκαλύπτεται τώρα, το άρθρο γράφτηκε από αμερικανούς στρατιώτες.

Πηγές: Financial Times, Los Angeles Times