Πολιτική
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2005 20:30

Ενταση κατά τη συζήτηση του ν/σχ για τις αμυντικές προμήθειες

Με διαξιφισμούς επί της διαδικασίας, άρχισε στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η Νέα Δημοκρατία, αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης, για ακρόαση αύριο του ΓΓ Οικονομικού Σχεδιασμού του ΥΕΘΑ, Γ. Ζορμπά και των αρχηγών των τριών κλάδων, προκειμένου να διευκρινισθεί η αλήθεια δημοσιευμάτων που ήθελαν τα εν λόγω πρόσωπα να έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο.

Η συμπολίτευση επέμεινε να κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του για το νομοσχέδιο, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», κάτι που απέρριψαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι το ελληνικό τμήμα ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργού Αμυνας, στη σύνταξη του σχεδίου νόμου συνέβαλε και στέλεχος της «Διεθνούς Διαφάνειας» (ο στρατηγός ε.α. Μουστάκης).

Το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ, προβλέπει δύο διαδικασίες συνάψεως συμβάσεων προμηθειών για τις ένοπλες δυνάμεις: εκείνη του ανοικτού διαγωνισμού και τη διακρατική συμφωνία. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου δίνει και τη δυνατότητα προσφυγής σε «ειδική διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση» σε τέσσερις περιπτώσεις, όπου ο φορέας του ΥΕΘΑ που διενεργεί την προμήθεια, προσφεύγει στους προμηθευτές της επιλογής του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για διενέργεια διαπραγματεύσεων επί εγγράφων προσφορών.

Για τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Σερρών, Μάρκου Μπόλαρη, το σχέδιο νόμου δεν εισάγει νέο δίκαιο, αλλά απλώς κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία με ελαφρές τροποποιήσεις επί το χείρον. Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κος Μπόλαρης, δεν θα είχε αντίρρηση να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, εάν δεν παρουσιαζόταν από την κυβέρνηση με «τυμπανοκρουσίες και θριαμβολογίες».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, υποστήριξε ότι αποτελεί υποκρισία να γίνεται λόγος για κατάργηση των απευθείας αναθέσεων, την ώρα που με απευθείας ανάθεση η κυβέρνηση αγοράζει τα αμερικανικά αεροσκάφη F-16. Επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ, παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει πουθενά άρθρο που να λέει ποιος συντάσσει τις προδιαγραφές των εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Για λογαριασμό του Συνασπισμού, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί για τα F-16 τη διαδικασία που προβλέπει στο νομοσχέδιο.

Διευκρινήσεις για DETO STOP

H κα Κανέλλη αναφέρθηκε και στο θέμα του αντιεκρηκτικού υλικού δεξαμενών καυσίμου (DETO STOP) και στην υπάρχουσα σύμβαση εγκατάστασης του εν λόγω υλικού σε οχήματα του Ελληνικού Στρατού.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι «από το Σεπτέμβριο του 2005, με απόφαση της υπηρεσίας η τοποθέτηση του DETO STOP στα μέσα του Σ.Ξ, ανεστάλη οριστικά ενώ, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση για το τρίτο συμβατικό έτος ούτε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου και δεύτερου συμβατικού έτους.

Στις 4 Νοεμβρίου 2005 με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η μη τοποθέτηση αντιεκρηκτικού υλικού στο νέο άρμα μάχης του Σ.Ξ και αιτήθηκε από την ΓΓΟΣΑΕ να τροποποιήσει την σύμβαση της προμήθειας του νέου άρματος μάχης, του 2003 που προέβλεπε τοποθέτηση αντιεκρηκτικού υλικού.

Οσον αφορά τις επισημάνσεις της βουλευτού Λιάνας Κανέλλη για σύνδεση του DETO STOP με την πτώση του Ε/Π CHINOOK, ουδέποτε τα CHINOOK ανεφοδιάστηκαν από δεξαμενές οχημάτων που έφεραν DETO STOP καθότι η οργανική Μονάδα υπαγωγής των CHINOOK δεν διαθέτει όχημα μεταφοράς καυσίμων στο οποίο να έχει τοποθετηθεί το εν λόγω υλικό».