Πολιτιστικά
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015 09:05

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», στο Μουσείο Ηρακλειδών

Από την 1η Αυγούστου, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις τους, στο παράρτημά του στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου, στο Θησείο.

Ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς, ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, ο Αινείας ο Τακτικός, ο Φίλων ο Βυζάντιος,  ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, ο Ίππαρχος ο Ρόδιος κ.ά. είναι οι πρωτοπόροι μαθηματικοί, γεωγράφοι, αστρονόμοι, φιλόσοφοι και εφευρέτες της αρχαιότητας που με τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα έθεσαν τις βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Από την 1η Αυγούστου, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις τους, στο παράρτημά του στον πεζόδρομο της Απ. Παύλου, στο Θησείο.

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ- υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Τα  εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία, τα οποία δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Πρόκειται για μία σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάση του δυτικού πολιτισμού.

«Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους», αναφέρει ο δημιουργός της έκθεσης Κώστας Κοτσανάς.

Και προσθέτει: «Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη κι απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους, απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός  στους Έλληνες». 

Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Σήμερα έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους, καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης. Εμπνευστές και ιδρυτές του Μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού.


Πληροφορίες
Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών, Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο).
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]