Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη ανεργία είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, ωστόσο βλέπουν με ελαφρώς πιο θετικό τρόπο το μέλλον απ' ότι έξι μήνες πριν σύμφωνα με το τακτικό ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, θετική εικόνα για την Ε.Ε. έχει μόλις το 25% των Ελλήνων. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη ανεργία είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, ωστόσο βλέπουν με ελαφρώς πιο θετικό τρόπο το μέλλον απ' ότι έξι μήνες πριν σύμφωνα με το τακτικό ευρωβαρόμετρο που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015.
Συγκεκριμένα το 97% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους είναι κακή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 59%.
Επιπλέον, το 73% των Ελλήνων θεωρεί πως κακή είναι και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ενώ αντίθετα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος την θεωρεί καλή κατά 68%.
Όσον αφορά τις προσδοκίες των Ελλήνων για το μέλλον, μόλις το 23% εξ αυτών θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο σε σχέση με έξι μήνες πριν, οι «αισιοδόξοι» έχουν αυξηθεί κατά 9%.
Αντίστοιχα, για την κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα μόλις το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, έναντι 23% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες απάντησαν ότι «τα χειρότερα έρχονται» αναφορικά με την κρίση (54%) ενώ το 44% εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της και από δω και πέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι οι «αισιόδοξοι» είναι κατά 6% περισσότεροι σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.
Γενικά, από το τρέχον ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν κατά προτεραιότητα πιο σημαντικά θέματα στη χώρα τους την ανεργία (56%) και την οικονομική κατάσταση (51%) και σε επίπεδο ΕΕ την οικονομική κατάσταση (40% ) και τη μετανάστευση (27%).
Ο αντίστοιχος μέσος Ευρωπαίος πολίτης συμφωνεί όσον αφορά την ανεργία στην εκάστοτε χώρα (42%) ωστόσο έχει πολύ υψηλότερα το πρόβλημα της μετανάστευσης: 23% για το εσωτερικό της χώρας του και 38% σε επίπεδο ΕΕ.
Σε ό, τι αφορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, προς μια αρνητική απάντηση τείνει το 73% εξ αυτών τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το ελληνικό κοινοβούλιο.
Στην ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη το 37% των Ελλήνων.
Τέλος, θετική εικόνα για την ΕΕ έχει μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Πηγή: ΑΜΠΕ