Κόσμος
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:38

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα κατά δημοσιογράφων για «υποψία προδοσίας»

Εισαγγελική έρευνα για «υποψία προδοσίας» ξεκίνησε το Βερολίνο εναντίον ενός ιστότοπου ειδησεογραφικής έρευνας, με αφορμή δημοσιεύματά του ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την παρακολούθηση του διαδικτύου.

Εισαγγελική έρευνα για «υποψία προδοσίας» ξεκίνησε το Βερολίνο εναντίον ενός ιστότοπου ειδησεογραφικής έρευνας, με αφορμή δημοσιεύματά του ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει την παρακολούθηση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα που δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες προδοσίας, και μερικοί κατήγγειλαν την κίνηση ως επίθεση στην ελευθερία του τύπου.

Το 1962 ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Φραντς Γιόζεφ Στράους αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από την απαγγελία στο Der Spiegel της κατηγορίας για προδοσία, για ένα κεντρικό θέμα του που ισχυριζόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Δυτικής Γερμανίας ήταν ανέτοιμες να την υπερασπιστούν ενάντια στον κίνδυνο του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για υποψία προδοσίας σε άρθρα (...) που εκδόθηκαν στο διαδικτυακό μπλογκ Netzpolitik.org.

Προηγήθηκε καταγγελία από την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας για άρθρα για την ίδια που εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα στις 25 Φεβρουαρίου και 15 Απριλίου. Το γραφείο του εισαγγελά αναφέρει ότι τα άρθρα βασίζονταν σε διαρρευμένα έγγραφα.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD είπε ότι η Netzpolitik.org είχε εκδόσει ένα άρθρο για το πώς έψαχνε η υπηρεσία παραπάνω χρηματοδότηση για να ενισχύσει την παρακολούθηση του διαδικτύου, και ένα άλλο για σχέδια σύστασης μιας ειδικής μονάδας για να παρακολουθεί δίκτυα κοινωνικών υπηρεσιών. Και τα δύο βασίζονταν σε έγγραφα που είχαν διαρρεύσει.

Η Netzpolitik.org ειδικεύεται στην πολιτική του διαδικτύου, την προστασία δεδομένων, την ελευθερία της πληροφόρησης και θέματα σχετικά με διαδικτυακά νομικά δικαιώματα.

Σε δήλωσή τους,οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Αντρέ Μάιστερ και ο Μάρκους Μπέκενταλ έκαναν λόγο για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. Την υποστήριξή του εξέφρασε και ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης δημοσιογράφων DJV, Μίκαελ Κόνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε την έρευνα «μια απαράδεκτη προσπάθεια να φιμώσουν δύο δημοσιογράφους που ασκούν κριτική».