Οταν επισκέφθηκα την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου, η ομάδα και εγώ πέρασα από έξι περιοχές μέσα σε τέσσερις ημέρες, ταξίδεψα περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα και ανακάλυψα μαγευτικούς τόπους, όπως η εντυπωσιακή γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, η εκπληκτική ομορφιά των μοναστηριών στα Μετέωρα και τα πολύτιμα κειμήλια στο Μουσείο της Ακρόπολης, γράφει η Κορίνα Κρέτσου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κορίνας Κρέτσου
Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής
Οταν επισκέφθηκα την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου, η ομάδα και εγώ πέρασα από έξι περιοχές μέσα σε τέσσερις ημέρες, ταξίδεψα περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα και ανακάλυψα μαγευτικούς τόπους, όπως η εντυπωσιακή γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, η εκπληκτική ομορφιά των μοναστηριών στα Μετέωρα και τα πολύτιμα κειμήλια στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, επισκέφθηκα επίσης ένα κέντρο ερευνών, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, ένα συνεταιριστικό εργαστήριο και το μετρό στο κέντρο της Αθήνας, για να κατονομάσω μερικά μόνο από τα μέρη που είδα.
Και όλα είχαν ένα κοινό σημείο: ήταν όλα συγχρηματοδοτημένα από την Ε.Ε..
Διαπίστωσα από πρώτο χέρι τα απτά αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Ελλάδα. Διαμόρφωσαν την καθημερινή ζωή, όπως οι Ελληνες πολίτες τη βιώνουν.
Αποτελώντας βασική πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, συνέβαλαν σημαντικά στην ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας, στην κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Και στη σημερινή δύσκολη περίοδο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντική ευημερία.
Για τον λόγο αυτό στις 15 Ιουλίου, η Κομισιόν παρουσίασε το Σχέδιό της για Απασχόληση και Ανάπτυξη στην Ελλάδα, με εξαιρετικούς όρους για τη χώρα προκειμένου να ωφεληθεί το μέγιστο από τα Ταμεία μας.
Για την περίοδο 2014-2020, η Ε.Ε. θα επενδύσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ θα προέλθουν από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Επιπλέον, επενδύσεις αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2007-2013 εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες.
Πρώτον, προτείνουμε να καταργηθεί εντελώς η ανάγκη για εθνική συγχρηματοδότηση - ούτως ώστε να αναλάβει 100% τη συγχρηματοδότηση η Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διατεθούν άμεσα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μετά τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να στηρίξει τον ελληνικό προϋπολογισμό εξασφαλίζοντας επιπλέον 2 δισ.ευρώ.
Δεύτερον, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας, προτείνουμε το τελευταίο 5% των πληρωμών της Ε.Ε. που φυσιολογικά κρατείται έως το κλείσιμο του 2017 να δοθεί ευθύς αμέσως στις ελληνικές αρχές.
Τέλος, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, προτείνουμε να αυξηθεί το ποσοστό της αρχικής προ-χρηματοδότησης για προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει διαθέσιμο ένα δισ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη της παραπάνω περιόδου.
Τα μέτρα αυτά είναι ουδέτερα από δημοσιονομική πλευρά.
Πρόκειται απλά για επίσπευση της διάθεσης πόρων, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας που αυτήν τη στιγμή εμποδίζουν τις επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα άμεσα αποτελέσματα.
Βεβαίως, αυτά τα εξαιρετικά μέτρα θα αποδώσουν καρπούς μόνο εάν οι Ελληνες εταίροι μας κάνουν τις αναγκαίες προσπάθειες για να διασφαλίσουν επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε μία διαρκή ανάκαμψη.
Οπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης για χάρη της σταθερότητας!
Αμέσως μετά την ψηφοφορία επί των μέτρων αυτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, είμαι πρόθυμη να μεταβώ στην Ελλάδα για να εξηγήσω στις διοικούσες αρχές πώς θα εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις νέες αυτές δυνατότητες για να διασφαλίσουν την ταχεία και αποδοτική χρήση των κεφαλαίων.
Η οικονομική βοήθεια είναι βέβαια σημαντική, αλλά η τεχνική βοήθεια και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, ιδιαίτερα στον τομέα της διοικητικής απόδοσης, είναι εξίσου σημαντικά για να ανταποκριθούν οι επενδύσεις αυτές στους στόχους.
Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της νέας Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.
Με αίτημά της η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από τεχνική στήριξη «ραμμένη στα μέτρα της» για τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους από την Υπηρεσία αυτή, η οποία άρχισε τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και στηρίζεται στην πολύτιμη εμπειρία της Task Force για την Ελλάδα.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ελληνική οικονομία.
Με την υιοθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο των Ελληνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των έξυπνων και υγειών επενδυτικών πακέτων της Πολιτικής Συνοχής, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στηρίξει τους βασικούς τομείς επένδυσης της Στρατηγικής 2020: έρευνα και καινοτομία, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενεργειακή βιωσιμότητα, βιώσιμη αστική ανάπτυξη, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη.
Θα συνεχίσουμε επίσης να βοηθούμε τις ελληνικές περιφέρειες να αξιοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, από τις υδατοκαλλιέργειες έως τους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα αγροτικά προϊόντα, η ενέργεια, τα logistics, ο τουρισμός, η υγεία, οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Το άφθονο ελληνικό ταλέντο πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως.
Επιπρόσθετα, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, οδηγώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Μετά το καλοκαίρι, θα εκδώσουμε κατευθυντήριες γραμμές για τις διοικούσες αρχές σχετικά με πιθανές συνεργίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις και των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
Κατά την επίσκεψή μου, συναντήθηκα και με τους 13 Ελληνες περιφερειάρχες και φορείς, που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των πόρων της Ε.Ε.
Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν η δέσμευση και ο ενθουσιασμός τους.
Τους είπα πόσο πολύ χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά, ως πραγματικοί εταίροι, και να είμαστε σε διαρκή και ανοιχτό διάλογο. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της πολιτικής μας.
Πιστεύω στη δυνατότητα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων να συμβάλουν στην οικοδόμηση μίας ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας και είμαι πεπεισμένη πως εάν προχωρήσουμε χέρι χέρι, θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, προσβλέποντας στο συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.