Πολιτική
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 16:01

«Υπόδειγμα συγκεντρωτισμού και γραφειοκρατίας» το ν/σ περί κινηματογραφικής πολιτικής

Το νομοσχέδιο για την κινηματογραφική πολιτική που ανακοινώθηκε http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1127444 , συνιστά υπόδειγμα συγκεντρωτισμού, γραφειοκρατίας και νοσηρού κρατικού ελέγχου, τονίζει σε δήλωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του εν λόγω ν/σ.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα μελετήσει το νομοσχέδιο αναλυτικά και θα καταθέσει τις προτάσεις της στη Βουλή και δημοσίως, όταν και όποτε αυτό κατατεθεί. Ωστόσο, ακόμη και από μια πρώτη προσέγγιση του νομοσχεδίου γίνεται ευθέως κατανοητό ότι, παρά τον καταιγισμό εξαγγελιών επί δύο συναπτά έτη, ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού δεν διαθέτουν ούτε το παραμικρό στοιχείο πολιτικής για τον κινηματογράφο, πολύ περισσότερο νέες προτάσεις», επισημαίνει η κ. Δαμανάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει :

- Δημιουργείται ένα δαιδαλώδες σχήμα τεσσάρων δαπανηρών ανωνύμων εταιριών, απολύτως ελεγχόμενο από τον υπουργό Πολιτισμού, χωρίς εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης και τεκμήριο βιωσιμότητας.

- Αντικαθίστανται όλα τα αιρετά μέλη των διοικήσεων των κινηματογραφικών φορέων από διορισμένα πρόσωπα της επιλογής του υπουργού

- Μειώνεται η προσδοκώμενη επένδυση ποσοστού των κερδών των τηλεοπτικών σταθμών σε κινηματογραφικές ταινίες από 1,5 σε 1%, ενώ το ποσοστό από το φόρο των εισιτηρίων θα δίνεται μόνο στους αιθουσάρχες και όχι στους παραγωγούς. Η οικονομική στήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής και ιδιαίτερα η προσφορά ευκαιριών στους ανεξάρτητους παραγωγούς είναι ηχηρά απούσες από το εξαγγελθέν νομοσχέδιο.

- Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για ενίσχυση του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τίποτα σχετικό και συγκεκριμένο δεν βρίσκει να προτείνει το νομοσχέδιο.

«Η εντυπωσιακή απουσία πολιτικής της κυβέρνησης και για τον κινηματογράφο», υπογραμμίζει η κ. Δαμανάκη, «επιβεβαιώνει σταθερά την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει υπουργός Πολιτισμού, ουσία και τύποις». «Ο πρωθυπουργός οφείλει να το αντιληφθεί και να πράξει τα δέοντα απομακρυνόμενος από το αξίωμα του υπουργού Πολιτισμού», καταλήγει.