Κόσμος
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 16:54

Στήριξη από τους «25» στην ευρωπαϊκή προοπτική της ζητά η ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι και η υπουργός Εξωτερικών Ιλινκα Μίτρεβα, με επιστολές τους στους ομολόγούς τους των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε., ζήτησαν να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Νοεμβρίου πρότεινε στις 25 χώρες-μέλη να αποδοθεί στην ΠΓΔΜ καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν το θέμα θα εξετασθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Δεκεμβρίου ή παραπεμφθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό λόγω των διαφωνιών που έχουν εμφανισθεί στους κόλπους της Ε.Ε. για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό 2007-2013, αλλά και ορισμένων επιφυλάξεων για νέο κύκλο διεύρυνσης της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης στα Σκόπια, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέ Σολάνα, καθώς και ορισμένες από τις 10 νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε., υποστηρίζουν να αποδοθεί στην ΠΓΔΜ καθεστώς υποψήφιας χώρας, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. σε μερικές ημέρες, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, ενόψει μάλιστα και της έναρξης, τον Ιανουάριο, των συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ