Η «μάχη των Βρυξελλών» συνιστά πύρρειο νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας, αλλά και επώδυνο συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας «Στο Κόκκινο». Για το δημοψήφισμα είπε ότι ήταν μονόδρομος και κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων.
Πύρρειο νίκη των εταίρων και για μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο.
Κάνοντας λόγο για έναν επώδυνο συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το οικονομικό και το πολιτικό σκέλος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε ένα εκβιαστικό δίλημμα: Ή επώδυνος συμβιβασμός ή μια οικονομική καταστροφή διαχειρίσιμη, όπως είπε για την Ευρώπη, καθαρά οικονομικά, όχι όμως και πολιτικά, μη διαχειρίσιμη όμως για την Ελλάδα και την Αριστερά.
Για τις μαραθώνιες συνομιλίες στην πρόσφατη σύνοδο της Ευρωζώνης είπε ότι αν έκανε αυτό που έλεγε η καρδιά του και σηκωνόταν να φύγει, σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα.
«Κατάρρευση θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις», συνέχισε και πρόσθεσε ότι προσπάθησε να συμβιβάσει τη λογική με την επιθυμία γνωρίζοντας πως αν έφευγε μάλλον θα ξαναγυρνούσε ίσως και με δυσμενέστερους όρους.
«Αλλά», συμπλήρωσε, «ήμουν και σε ένα δίλημμα γιατί η παγκόσμια κοινή γνώμη έλεγε "this is a coup"». [...] Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση το αίσθημα της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της Αριστεράς από μια εκδικητική πολιτική που θα κατέστρεφε την Ευρώπη και την Ελλάδα ήταν μια ορθή επιλογή, επιλογή ευθύνης».
Τόνισε όμως ότι προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για Grexit παραμένει.
Συμπλήρωσε ότι οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε: Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες.
«Μονόδρομος το δημοψήφισμα»
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «επιλογή εξαιρετικά υψηλού ρίσκου», αλλά πρόσθεσε ότι ήταν μονόδρομος, με δεδομένο ότι οι δανειστές πρότειναν συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, «λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε τώρα», χωρίς καμία διέξοδο επιβίωσης.
«Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα "ευρώ η δραχμή". Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ό,τι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε.
Αποτιμώντας τι κέρδισε η χώρα μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από τα 13 δισ. σε πέντε μήνες πήγαμε στα 83 δισ. σε τρία χρόνια συν την αναφορά για την απομείωση του χρέους», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η πορεία της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική το επόμενο διάστημα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να απογυμνώσει, όπως σημείωσε, το σκληρό πρόσωπο εταίρων και δανειστών.
Σημείωσε επίσης το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι «η μέρα με την νύχτα». 'Αρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν βγήκε να πει στον ελληνικό λαό ότι κάνει δημοψήφισμα για να τον βγάλει από το ευρώ. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ.
«Το να λέμε ότι το μεγάλο ΟΧΙ ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δραχμή είναι λαθροχειρία, εγώ δεν ζήτησα κάτι τέτοιο, ούτε ο λαός κατάλαβε κάτι τέτοιο» τόνισε.
«Μη μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας»
Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει νηφάλια αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας όμως πως «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς».
«Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι συσχετισμοί ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιεξόδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε.
Σημείωσε επίσης ότι ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως πολλές φορές ο ελληνικός λαός ξεπέρασε και την κυβέρνηση και το κόμμα. Πρόσθεσε ότι πολλές φορές η εικόνα που δίνεται στην κοινωνία είναι ότι υπήρχε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης που κάποιοι την παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας.
Κατά τον Πρωθυπουργό, το τελευταίο εξάμηνο υπήρχε μια κυβέρνηση που διεκδικούσε μια άλλη πορεία, μια άλλη προοπτική και από την άλλη οι θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Υποστήριξε ακόμη ότι υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδίαζε με τους θεσμούς πώς θα ξεγελάσουν και πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.
Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο δάσος και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
«Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυχτικό πλαίσιο στο οποίο έχει μπει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Επί έξι μήνες διαπραγματευόμασταν και παράλληλα υλοποιούσαμε μεγάλο μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων».
«Ας μη μηδενίζουμε, αλλά και ας μην ωραιοποιούμε ταυτόχρονα», σημείωσε.
«Αναστρέψιμη η ζημιά με τα capital controls»
Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έχει συντελεστεί ζημιά απά τα capital controls, αλλά υποστήριξε ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.
Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο «σχέδιο Βαρουφάκη», είπε ότι σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέο προαπαιτούμενο, απάντησε: Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά, ανέφερε.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
Ενώ είχα εντοπίσει και εξηγήσει ότι αν αυτή η σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη πάρει μετωπικά χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει νωρίς, τον Φλεβάρη, τελικά μετά τις 20 Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση τρώγοντας τις σάρκες μας. Αυτό ήταν βασικό λάθος. Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολη απόφαση να πεις «δεν πληρώνω».
Εντούτοις για αυτό το εξάμηνο νιώθω περήφανος για την μάχη που δόθηκε. Δεν φθάσαμε σε καταστροφή. Ολα τα οικονομικά μεγέθη είναι ανατάξιμα.
Για το ν/σ για τα ΜΜΕ
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είπε πως δεν εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού, αλλά τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό.
«Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει.
Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, πρόσθεσε.