Κόσμος
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2005 20:50

Ιταλία: Διατροφικό σκάνδαλο με χαλασμένα αυγά

Χαλασμένα αυγά χρησιμοποιήθηκαν από βιομηχανίες τροφίμων για την παρασκευή κέικ, μπισκότων, παγωτών, ζυμαρικών κ.α. Το διατροφικό σκάνδαλο ανακάλυψε η ειδική υπηρεσία NAS της Ιταλίας έπειτα από έρευνες που κράτησαν δύο χρόνια.

Κατασχέθηκαν 32 εκατομμύρια αυγά, συνελήφθησαν 22 άτομα και μηνύθηκαν άλλα 60. Προκειμένου το συγκεκριμένο παρασκεύασμα να μην έχει δυσάρεστη οσμή, έβαζαν χλώριο, ισταμίνη και άλλες ουσίες και έτσι οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούσαν δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν την ποιότητα, αφού στη συνέχεια πραγματοποιούσαν και την παστερίωση του υλικού.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τον κατάλογο των βιομηχανιών που προμηθεύονταν το παρασκεύασμα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πρόβλεψη για την υγεία των καταναλωτών, αφού οι τυχόν παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν την προσεχή δεκαετία. Ωστόσο, από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν, προκαλούνται ηπατίτιδα και αλλεργίες.

Πηγή: ΑΠΕ