Πολιτική
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 10:07

Υπό διπλή πίεση το Μαξίμου εξετάζει όλα τα σενάρια

Υπό διπλή πίεση βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από τη μία η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με εταίρους και δανειστές μέχρι της 18 Αυγούστου και οι πιέσεις για ψήφιση και νέων προαπαιτούμενων και από την άλλη η αυτονόμηση της Αριστερής Πλατφόρμας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Υπό διπλή πίεση βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από τη μία η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με εταίρους και δανειστές μέχρι της 18 Αυγούστου και οι πιέσεις για ψήφιση και νέων προαπαιτούμενων και από την άλλη η αυτονόμηση της Αριστερής Πλατφόρμας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μεν το πρώτο, κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ επανέρχεται στο τραπέζι με «άγριες» διαθέσεις και πιέσεις για ψήφιση και νέων προαπαιτούμενων, ενώ μοιραία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνουν και τα αντιδημοφιλή μέτρα της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και των φοροαπαλλαγών στους αγρότες.

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους κινδύνους που κρύβουν για την κυβέρνηση τυχόν νέες απαιτήσεις, ζητώντας η συζήτηση να μην ξεφύγει από το πλαίσιο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Αν και το Μαξίμου απεύχεται το ενδεχόμενο νέου προγράμματος-γέφυρα, για τους γνωρίζοντες, ακόμη και η επίτευξη συμφωνίας εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου για το τριετές πρόγραμμα θα τη φέρει αντιμέτωπη στη Βουλή με το σοβαρό ενδεχόμενο απώλειας ακόμη και του ψυχολογικού ορίου των 120 βουλευτών, ενώ είναι πολύ πιθανό στην ψηφοφορία να αναδειχθούν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και εντός της ΝΔ κυρίως για το φορολογικό των αγροτών.

Κρίσιμη μέρα για τα εσωκομματικά

Στο εσωτερικό μέτωπο ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί σήμερα, μετά από πολύ καιρό, στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου όπου και θα συμμετάσχει στις 17:00 στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο τελευταίος δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει νερό στο κρασί του, με τη σημερινή απογευματινή εκδήλωση στο γήπεδο του Πανελληνίου, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας iskra, να είναι για πολλούς κάτι σαν «επίδειξει δύναμης».

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ΠΓ θα αποφασίσει για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Αυγούστου και τη διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με την απόφαση Τσίπρα να προχωρήσει χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα να έχει επί της ουσίας «κλειδώσει», παρά τις προσπάθειες αρκετών εντός του ΣΥΡΙΖΑ (κίνηση 53) να βρεθεί ένας κοινός τόπος, το μείζον για τον πρωθυπουργό δεν είναι τόσο οι διαδικασίες του συνεδρίου, αλλά η διεξαγωγή των εκλογών με λίστα όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Κι αυτό, διότι ακόμη και στην περίπτωση Έκτακτου Συνεδρίου, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα νέα μέλη που θα εισέλθουν στο κόμμα δεν θα μπορούν να εκλέξουν (και να εκλεγούν) συνέδρους, αφού δικαίωμα σε αυτό έχουν τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα δυο μήνες πριν από το Συνέδριο.

Ως εκ τούτου το βάρος πέφτει μοιραία στις εκλογικές λίστες όπου, όπως παραδέχθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια χθες και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στη Realnews, «αν έχουν θέση στη λίστα όσοι καταψηφίζουν, ποιος ο λόγος να γίνουν εκλογές»;

Υπ' αυτές τις συνθήκες, η πορεία υλοποίησης του οδικού χάρτη» του Πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές, πιθανότατα τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι ένας δρόμος «στρωμένος με αγκάθια», με πολλά κυβερνητικά στελέχη να ομολογούν σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες ότι, σε περίπτωση «ατυχήματος», στο τραπέζι είναι όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της κυβέρνησης ειδικού σκοπού αφού άμεσες εκλογές δεν επιθυμεί καμία πλευρά για τους δικούς της λόγους.