Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις τράπεζες να είναι πολύ συγκρατημένες στη μετακύλιση του κόστους των αυξημένων επιτοκίων του ευρώ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β’ Αθηνών του Συνασπισμού, Γιάννη Δραγασάκη, σχετικά με τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως είπε ο κ. Δούκας, «θα ζητήσουμε επίσης να έχουν ξεκάθαρους όρους στις δανειακές τους συμβάσεις, ενώ, στα δάνεια που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο να αναφέρεται σαφώς το επιτόκιο αναφοράς βάσει του οποίου κυμαίνεται το επιτόκιο».
Ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. υφυπουργός, «το που θα πάνε τα επιτόκια και για τις καταθέσεις και για τα δάνεια θα εξαρτηθεί από τον ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά, από το πόσο επιθετική θέλει να είναι κάθε τράπεζα στην αγορά αυτή». Πρόσθεσε πάντως ότι «η δυνατότητα παρέμβασης του δημοσίου σε αυτή την ανοικτή αγορά είναι σχετικά περιορισμένη» αλλά, όπως είπε, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, διακριτικά και χωρίς προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».
Από την πλευρά του κ. Δραγασάκης τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων υπέρ των δανειοληπτών, όπως η άρση των αντικινήτρων όταν κάποιος θέλει να προεξοφλήσει το δάνειο του, καθώς και να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία από τη δυνατότητα πλειστηριασμού.
Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι το 10%-15% των καθαρών κερδών των Τραπεζών οφείλεται σε φορολογική επιχορήγηση που τους δίνει το κράτος, μέσω των «φορολογικών διευκολύνσεων» που είχε θεσπίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. «Με τον τρόπο αυτό, χαρίζετε στις τράπεζες 200 εκατ. ευρώ» παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης, «ενώ τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες που θα πληγούν ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων».
Ανταπαντώντας, ο κ. Δούκας είπε ότι το 2005 η κερδοφορία των ελληνικών Τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητική και έχει φθάσει κοντά στο 15%, ωστόσο όπως επισήμανε, «δεν έχει μεταφραστεί και σε ανάλογα φορολογικά έσοδα για το δημόσιο, λόγω του νόμου (περί απορροφήσεων) που ψηφίστηκε το 2002 και τους επιτρέπει να έχουν συντελεστές μειωμένους κατά 10%, όταν απορροφούν ακόμα και οι θυγατρικές τους, όπως ΑΕΔΑΚ». Επομένως, κατέληξε ο υφυπουργός, τα έσοδα από τις Τράπεζες «είναι λιγότερα απ’ ό,τι περιμέναμε».