Οι Ελληνες είναι αρχαίος λαός, που οι ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες τού εξασφάλιζαν ομαλότητα στη διαδοχή των εποχών και στην επιβίωση. Το δε κλίμα συνέβαλλε στην ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας στη χλωρίδα και την πανίδα αυτού του κομματιού της Γης. Διαθέτοντας λοιπόν άριστης ποιότητας τροφή, οι κάτοικοι πριν από 3.000 χρόνια των ίδιων χωμάτων είχαν κύρια έγνοια να τα υπερασπίσουν, γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]
Οι Ελληνες είναι αρχαίος λαός, που οι ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες τού εξασφάλιζαν ομαλότητα στη διαδοχή των εποχών και στην επιβίωση.
Το δε κλίμα συνέβαλλε στην ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας στη χλωρίδα και την πανίδα αυτού του κομματιού της Γης.
Διαθέτοντας λοιπόν άριστης ποιότητας τροφή, οι κάτοικοι πριν από 3.000 χρόνια των ίδιων χωμάτων είχαν κύρια έγνοια να τα υπερασπίσουν.
Γιατί πολλοί ξένοι τα έβλεπαν και τα θέλανε δικά τους. Οταν δεν πολεμούσαν, προτιμούσαν την ευχαρίστηση από τη σκέψη και δη τη φιλοσοφική.
Η ασφάλειά τους εξασφαλιζόταν από τη δύναμη των πολιτών, που το μέγεθος του φρονήματος που διέθεταν ήταν τόσο υψηλό, ώστε κάθε πόλη ήταν ένα σχεδόν αυτόνομο κράτος.
Η μεγάλη σοφία τους οδήγησε στην αρτιότερη παιδεία για τους νέους. Καθώς ένας αμόρφωτος πολεμιστής είναι εύκολο θύμα ενός μαχητή καλλιεργημένου στο νου και το σώμα.
Χρησιμοποίησαν εκπαιδευτικά και τη μυθολογία. Οι μύθοι συνεπώς έχουν βαθιά εκπαιδευτικά μηνύματα που γίνονται δύσκολα κατανοητά με τον ευθύ λόγο, ενώ καταγράφονται στην ψυχή όσων τους πιστεύουν με τρόπο σχεδόν ανεξίτηλο.
Οι τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δυσκολότερες και το πνευματικό επίπεδο των Νεοελλήνων πολύ διαταραγμένο.
Αλλά δεν θα αναφερθούμε στους «μύθους» που σερβίρουν τα κόμματα στους πολίτες, για να τους αποσπάσουν από την αγανάκτηση και την ανησυχία που θα αισθάνονταν αν καταλάβαιναν όλα όσα συμβαίνουν.
Αλλά στους γνωστούς «άγνωστους μύθους», που σημαδεύουν τους ανθρώπους που ζητούν και κατακτούν την εξουσία.
Μια ματιά στα στοιχεία από την εταιρεία που παράγει τις κάρτες των τραπεζικών ιδρυμάτων θα αποδείξει πόσο θετικά λειτούργησε… η αργία των τραπεζών στην ευρεία αποδοχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ανθρωποι που δήλωναν ότι οι πλαστικές κάρτες είναι το 666 ή πως θα τους έκλεβαν την κάρτα και θα έχαναν τα λεφτά τους, έσπευσαν να τις προμηθευτούν.
Αν συνηθίσουν και στη χρήση, τότε μπορεί ακόμα και τα «κάπιταλ κοντρόλ», που εξελληνίστηκαν, αφού θα μείνουν για έναν και βάλε χρόνο, να συμβάλουν στην πάταξη της παραοικονομίας.
Αν οι συναλλαγές από 100 ευρώ και πάνω πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω κάρτας. Η αναγκαιότητα αυτού του μέτρου θα γίνει εμφανέστατη όταν εξαντληθούν σταδιακά τα αποθέματα σε ρευστό ανά νοικοκυριό.
Είναι η αμεσότερη οδός πάταξης της φοροδιαφυγής. Τα «κάπιταλ κοντρόλ» αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε τέτοια μέτρα.
Αλλά ενώ εισπρακτικά μπορεί να φέρουν πολύ περισσότερα έσοδα με πολύ πιο χαμηλούς, σε επίπεδο συντελεστών, φόρους, οι πρωθυπουργοί όλων των αποχρώσεων δεν τόλμησαν να τα εφαρμόσουν αυτόβουλα.
Συνεπώς στους χώρους της εξουσίας στην Ελλάδα εκτός του «μύθου» ότι οι αγρότες και οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται ως ιερές αγελάδες των Ινδιών, ισχύει και ένας άλλος.
Πως η παραοικονομία είναι διατηρητέα, καθώς πιστεύεται ευρέως ότι λειτουργεί σαν πυλώνας της πραγματικής οικονομίας. Κι όμως αυτή είναι που της χρειάζεται… ο πεντοζάλης.