Να κατατεθεί από την Ελλάδα επίσημο αίτημα στην Ε.Ε. για παράταση κατά ένα έτος του τρέχοντος ΕΣΠΑ ζητεί η ΚΕΔΕ.
Να κατατεθεί από την Ελλάδα επίσημο αίτημα στην Ε.Ε. για παράταση κατά ένα έτος του τρέχοντος ΕΣΠΑ ζητεί η ΚΕΔΕ.
Όπως επισημαίνει, εν όψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στις 31/12/2015 και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, υπάρχει κίνδυνος εκατοντάδες έργα τα οποία ήταν σε εξέλιξη να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν και να μείνουν ημιτελή, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί από Ε.Ε. επιστροφή των χρημάτων και αποζημιώσεις από τους μειοδότες των έργων.
Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν τόσο για τη χώρα όσο και για τους Δήμους, από μια μη ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση παρέστη ο διευθυντής του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι αντίθετη σε τυχόν παράταση του τρέχοντος προγράμματος όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και για τις άλλες χώρες.
Η ηγεσία της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρέτσου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και των αυτοδιοικητικών ηγεσιών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο διευθυντής του γ.γ. ΕΣΠΑ, επίσης, ενημέρωσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι η κυβέρνηση για διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και την ολοκλήρωση των έργων αυτών, αναζητεί και άλλους τρόπους, όπως χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυξημένη προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ, μεταφορά έργων με προϋπολογισμό κάτω των πέντε εκατ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.
Παράλληλα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητεί το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους ώστε να καταστεί επιτελικό και με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση .
Στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τονίστηκε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση του κράτους και ανάπτυξη στην οικονομία, χωρίς την αυτοδιοίκηση».
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, αν δεν προηγηθεί η μεταρρύθμιση του κράτους, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης. Ενός κράτους μικρότερου σε μέγεθος, ευέλικτου, που θα δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και θα αξιοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων. Σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κράτους. Διαθέτοντας αφενός εγγύτητα με την κοινωνία. Αφετέρου, άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση».
Επίσης ανέφερε, ότι η αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν εκείνη που συνέβαλε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με δημοτικές δομές και δράσεις στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση χωρίς φορολογική αποκέντρωση. Και ζήτησε να δοθεί στους δήμους ο φόρος επί των ακινήτων, αλλά και η δυνατότητα να προσδιορίζουν εκείνοι το ύψος του.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Απόστολος Κοιμήσης,τόνισε ότι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κεντρικό κράτος,είναι απαραίτητη η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους ακόμη και αν δεν συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.Επίσης ζήτησε να ενισχυθούν τα προγράμματα αυτεπιστασίας έτσι ώστε και να μειωθεί η ανεργία, αλλά και να μπορέσουν οι Δήμοι να προβούν σε μια σειρά παρεμβάσεις που λόγω της τωρινής οικονομικής κατάστασης αδυνατούν.
Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρης Μπίρμπας,τόνισε ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι από τις μικρότερες σε αριθμό στην ΕΕ αλλά είναι λάθος διαρθρωμένη. Και πρόσθεσε ότι η ριζική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το ελληνικό κράτος, δεν πρέπει να κινηθεί σε νεοφιλελεύθερη λογική. Και υπενθύμισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει καταθέσει στο παρελθόν σημαντικές προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να επανακατατεθούν όπως για την Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση κ.α
Από την «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο επικεφαλής της Γιώργος Ιωακειμίδης, τάχθηκε υπέρ ενός επιτελικού κράτους με ισχυρή αυτοδιοίκηση,ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται οι Δήμοι, κάνοντας την πρόβλεψη ότι αρκετοί Δήμοι σε 1-2 μήνες θα αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμη και τους μισθούς.
Πηγή: ΑΜΠΕ