Πολιτική
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 13:50

Γ. Παπανδρέου: «Στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν μειοψηφίες»

Ακλουθεί η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10/12).

«Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εορτασμός αυτός, ειδικά εκ μέρους πολιτικών φορέων, δεν μπορεί να έχει και δεν έχει απλώς τυπική σημασία. Δίνει έμπνευση και αποτελεί σταθερή πυξίδα προσανατολισμού και ενεργοποίησης.

Το ΠΑΣΟΚ, ως σοσιαλιστικό κίνημα, ως κίνημα που αγωνίζεται για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πυρήνα των αξιών και της δράσης του. Αναγνωρίζει την πρωταρχική θέση τους στο κοινό οικοδόμημα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού, αποδέχεται τον απόλυτο χαρακτήρα της προστασίας τους και αγωνίζεται για την ουσιαστική εφαρμογή των νομικών και ηθικών κανόνων που τα στηρίζουν.

Δίπλα στα δικαιώματα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, υπάρχουν στη σημερινή εποχή τρία βασικά ζητήματα που τίθενται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας: η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, ο βαθμός διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η υπεράσπιση της διαφορετικότητας στις διάφορες εκφάνσεις της.

Ως Έλληνες σοσιαλιστές αναγνωρίζουμε ότι η έκρηξη του φαινομένου της διεθνούς τρομοκρατίας έχει αλλάξει τα δεδομένα της προστασίας των δικαιωμάτων, αλλά δεν αποδεχόμαστε τη θεωρία του "σκοπού που αγιάζει τα μέσα".

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά μεθόδους που εξευτελίζουν τον άνθρωπο, όπως τα βασανιστήρια, οι αδικαιολόγητες κρατήσεις και ο παραμερισμός του κριτηρίου αθωότητας, ιδίως δε την ανάδειξή τους σε επίσημη ή ανεπίσημη κρατική πολιτική.

Δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για εξασφάλιση του δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης και έκφρασης όλων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας και των ομάδων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν σεβόμενοι τους κανόνες δικαίου.

Στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν μειοψηφίες, καθώς ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και η ποιότητα μιας δημοκρατίας κρίνονται με βάση τον έμπρακτο σεβασμό της ελευθερίας».