Πολιτική
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2005 16:10

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ακολουθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για την παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

«Η οικουμενική αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων στα οποία οι άνθρωποι μετέχουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα ως πρόσωπα και όχι ως πολίτες κάποιας χώρας, είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο βήμα για τη διασφάλιση των όρων και των συνθηκών για έναν κόσμο ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και δικαιοσύνης για όλους.

Η Ελλάδα, κοιτίδα της Δημοκρατίας, αποδίδει πρωταρχική σημασία στην προάσπιση των ατομικών, συλλογικών, πολιτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, στη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πιστεύουμε ότι η διακυβέρνηση είναι επιτυχής, όταν καταφέρνει και διευρύνει ουσιαστικά τον ορίζοντα των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στην κατεύθυνση αυτή κατατείνουν όλες οι πολιτικές της Κυβέρνησης. Πολιτικές που απορρέουν από την σταθερή δέσμευση για εξασφάλιση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε όλους όσοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια, στην εργασία και την παιδεία, στην υγεία και την ασφάλεια.

Πριν από πέντε χρόνια, οι ηγέτες του κόσμου υιοθέτησαν την Διακήρυξη της Χιλιετίας, αναλαμβάνοντας συλλογικά την ευθύνη να σεβαστούν τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ισονομίας. Δημιούργησαν ένα πλαίσιο αρχών βασισμένο σε θεμελιώδεις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιστορικές διακηρύξεις και νομολογία δεκαετιών.

Όμως, στα πέντε αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, συνέβησαν πολλά και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το έλλειμμα που καταγράφεται στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δεδομένο και δεν μπορεί παρά να μας κινητοποιήσει σε δράση.

Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλές και κρίσιμες. Πάνω απ’ όλα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τον ορατό κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα να θυσιαστούν στο βωμό επιλεκτικών και αυθαίρετων ερμηνειών, αλλότριων στόχων και σκοπιμοτήτων. Είναι παραπάνω από εμφανές ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα, ώστε η τάση αυτή να περιοριστεί και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιφέρει πάντα και για όλους βαρύτατες συνέπειες.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν φείδεται προσπαθειών ώστε το όραμα που ενέπνευσε τους συντάκτες της Χάρτας των Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να γίνει επιτέλους πράξη. Αγωνιζόμαστε σταθερά ώστε η αναγνώριση της αυταξίας του ανθρώπινου προσώπου να γίνει επιτέλους ο βασικός γνώμονας δράσης σε ολόκληρο τον πλανήτη».