Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες τη συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή στο Μόντρεαλ στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.
Προβλέπουν, επίσης, ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο για το παγκόσμιο εμπόριο στο Χονγκ Κονγκ.
Η ισπανική εφημερίδα «ABC» βλέπει θετικά τη συμφωνία του Σαββάτου, καθώς τα κράτη, τα οποία έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο αποφάσισαν να παρατείνουν πέρα από το 2012 την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Η συμφωνία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υπερβολικά πρακτική», υποστηρίζει η ABC και αμέσως σημειώνει, «το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά χώρες, όπως οι ΗΠΑ, συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου».
Η El Pais εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν «μεγάλο πλήγμα» στο Μόντρεαλ, καθώς αναγκάστηκαν να αλλάξουν την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση τους κατά των περικοπών. Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Αυστραλία, η Κίνα και η Ιαπωνία απομακρύνθηκαν από την επιρροή των ΗΠΑ, οι οποίες προτείνουν εναλλακτικές από το Κιότο λύσεις.
Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung αποδοκιμάζει το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Μόντρεαλ διότι όπως γράφει χαρακτηριστικά «οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι τελείως ανίσχυρες μπροστά στις δυνάμεις της φύσης».
Εμπόδια στην πρόοδο
Στη σύνοδο αύριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Le Figaro. «Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων η διαμάχη Ευρώπης – ΗΠΑ για τις αγροτικές επιχορηγήσεις. Ένα θέμα το οποίο αφορά άμεσα τη Γαλλία», σχολιάζει η εφημερίδα. Επίσης, παραπέμπει σε δημοσκόπηση, η οποία καταδεικνύει ότι το 52% των Γάλλων βλέπει την παγκοσμιοποίηση περισσότερο ως «απειλή παρά ως ευκαιρία».
Η Liberation θεωρεί βέβαιη την αποτυχία της συνόδου, διότι η κάθε χώρα προωθεί τη δική της ατζέντα: η Γαλλία τη γεωργία, η Γερμανία τη βιομηχανία, η Βρετανία τα δημοσιονομικά και οι ΗΠΑ το βαμβάκι.
Και η El Pais εκτιμά ότι η σύνοδος στο Χονγκ Κονγκ δεν πρόκειται να άρει τους εμπορικούς φραγμούς για τα αναπτυσσόμενα κράτη. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ο αγροτικός τομέας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόοδο στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Επίσης, εκφράζει ανησυχία για τα κίνητρα που δίνονται συνεχώς στους αγρότες των πλούσιων κρατών.
ΠΗΓΗ: BBC