Πολιτική
Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015 13:28

Γολγοθάς για την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία

Ένας Γολγοθάς περιμένει τα μέλη της νέας κυβέρνησης και ειδικά όσους σχετίζονται με τις δράσεις που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους δανειστές. Το πρώτο crash test για τους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η ψηφοφορία της Τετάρτης, καθώς αν ο αριθμός όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν το ν/σ πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την προκήρυξη εκλογών ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. 

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένας Γολγοθάς περιμένει τα μέλη της νέας κυβέρνησης και ειδικά όσους σχετίζονται με τις δράσεις που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους δανειστές, κυρίως από την ερχόμενη Τετάρτη.

Το πρώτο crash test για τους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Π. Σκουρλέτης θα δουν μέχρι την Τετάρτη τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων να περνούν την πόρτα των υπουργείων τους ώστε να έχουν δια ζώσης (και να μεταφέρουν στο Eurogroup) μια πρώτη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Χαϊκάλη θα κληθούν να υπογράψουν τις διατάξεις για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και την περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων. 

Ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης θα υπογράψει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η οποία θα έρθει προς ψήφιση την Τετάρτη, ενώ μαζί με τον Γ. Σταθάκη και τον Ευ. Τσακαλώτο θα προετοιμάσουν μέχρι την Τετάρτη, το νομοσχέδιο για τον νέο φορέα που θα διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου θα εισηγηθεί την κατάργηση των φορολογικών προνομίων στους αγρότες -ίσως μία από τις πιο σκληρές μνημονιακές υποχρεώσεις- ενώ στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει αρχικά να επαναδιαπραγματευτούν το νόμο για τις επαναπροσλήψεις στο δημόσιο και ακολουθεί η απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Ίσως η πιο «light» μνημονιακή υποχρέωση είναι η αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας BRRD (Bank Resolution and Recovery Directive).

Επόμενο crash test οι αυριανές τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στους Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη και κυρίως στις δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας.   

Ήδη βέβαια υπουργοί και βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία έδειξαν δείγμα των προθέσεών τους. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στο μνημόνιο θα γίνει ΔΗΜΑΡ», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτο χωρίς έξοδο από την ΟΝΕ», είπε ο Κ. Λαπαβίτσας, «το μνημόνιο αποτελεί εργαλείο εξόντωσης, δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας» δήλωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, «επιστροφή στο εθνικό νόμισμα» ζήτησε ο Στ. Λεουτσάκος, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε βέβαιος ότι «το πρόγραμμα θα αποτύχει».

Τελευταίο και πιο σημαντικό crash test για την κυβέρνηση η ψηφοφορία της Τετάρτης. Αν ο αριθμός όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν το ν/σ πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 (από 123 την προηγούμενη ψηφοφορία) δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Πρωθυπουργό από την προκήρυξη εκλογών ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η στάση των έξι βουλευτών που επέλεξαν στην προηγούμενη ψηφοφορία να δηλώσουν «Παρών».