Πολιτική
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 15:50

Κ. Μητσοτάκης: «Η "17Ν" δεν έχει εξοντωθεί» (2)

«Η "17 Νοέμβρη" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός», τόνισε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του με αφορμή τη σημερινή έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σοβαρό περιστατικό την έκρηξη και σημείωσε: «Εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινώς. Η "17Ν" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή. Διότι ένα μεγάλο κομμάτι της, πάντως ένα κομμάτι της, είναι εκτός, είναι ελεύθερο. Και κατά συνέπεια ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός. Αυτό δεν το αρνείται κανείς απολύτως στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας,το οποίο σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Αστυνομία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το κράτος ολόκληρο, πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να εξοντωθούν και τα τελευταία κατάλοιπα της τρομοκρατίας η οποία μπορεί να κάνει ζημιά στην Ελλάδα. Διότι μια τέτοια έκρηξη, στο Σύνταγμα, που τη μεταδίδει το CNN ως πρώτη είδηση, αντιλαμβάνεστε ότι βλάπτει πάρα πολύ την Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά δυσφημούμαστε περισσότερο από όσο πρέπει. Διότι κι εγώ δεν νομίζω ότι τα κατάλοιπα της τρομοκρατίας είναι πολύ σοβαρά, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα σήμερα, σε έναν κόσμο ευαίσθητο και υπερβολικό, σε αυτά τα θέματα διογκώνονται. Κατά συνέπεια νομίζω ότι όλοι μας έχουμε χρέος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση - και νομίζω ότι το κάνει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ- η κοινή γνώμη, να συγκλίνουμε στη θέση ότι η τρομοκρατία αποτελεί απειλή, αποτελεί ζημιά και κίνδυνο και ότι δεν μπορεί απέναντι τους καμιά ανοχή. Πρέπει και τα κατάλοιπα να εξοντωθούν».

Σε ερώτηση για το αν η αστυνομία μπορούσε να προλάβει τους τραυματισμούς από τη σημερινή έκρηξη, αφού είχε ενημερωθεί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν νομίζω. Αλλά αυτό δείχνει πάντως ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε για να σκοτώσει ανθρώπους, διότι από ότι άκουσα υπήρξαν δύο ειδοποιήσεις. Αλλά κάνει μεγάλη ζημιά. Πάνω στις γιορτές γιατί να γίνεται αυτό; Ποιον σκοπό υπηρετεί; Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία. Περίσσευμα Δημοκρατίας έχουμε, έλλειμμα δεν έχουμε».

Επίσκεψη στο «Παπαγεωργίου»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη -που είχε θεμελιώσει ο ίδιος στις 12 Σεπτεμβρίου του 1993, ως πρωθυπουργός- συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, το βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κιλτίδη και στελέχη του κόμματος.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το νοσοκομείο πρότυπο καθώς είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου, μίλησε με ασθενείς και γευμάτισε στο χώρο του ιδρύματος.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Για μένα είναι μια πολύ ευχάριστη μέρα σήμερα γιατί επισκέφθηκα για πρώτη φορά το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" το οποίο θεμελιώσαμε το 1993. Είδα με μεγάλη μου χαρά ότι το νοσοκομείο αυτό είναι απόλυτα πετυχημένο. Αρχιτεκτονικά, ως κτίριο, ως οργάνωση, και προπαντός από πλευράς επιπέδου, βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή. Είναι πράγματι ένα νοσοκομείο που αποτελεί κόσμημα, που υπηρετεί την περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, και που αποτελεί και πρότυπο».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί δικαιώθηκε η πολιτική που τότε ακολούθησε, της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία «οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αφοσίωση, στην ικανότητα και στη θυσία που προσέφερε η οικογένεια Παπαγεωργίου, ιδιαίτερα ο παριστάμενος φίλος μου, ο οποίος αντιμετώπισε, όπως πάντοτε κάποιος που κάνει κάτι καλό στην Ελλάδα, το φθόνο, τα συμφέροντα, αλλά το μακεδονίτικο πείσμα του τελικά επικράτησε».

«Σήμερα -πρόσθεσε- είναι μια μέρα ικανοποίησης, μια μέρα χαράς για όλους μας. Θέλω να συγχαρώ και πάλι τον κ. Παπαγεωργίου, το εξαίρετο προσωπικό. Το νοσοκομείο αυτό κατάφερε να συνδυάσει το ΕΣΥ, πανεπιστημιακές κλινικές και κλινικές ιδιωτικού δικαίου. Αποτελεί για μένα το τέλειο πρότυπο, αποτελεί την ελπίδα. Στο νοσοκομείο αυτό μετριέται η δαπάνη και μετριέται και η απόδοση. Το προσωπικό μπορεί ενδεχομένως να στενοχωριέται γιατί πρέπει να εργάζεται περισσότερο από ό,τι δεν εργάζεται στην ουσία στο Δημόσιο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό αποτελεί ζήτημα ζωής για την Ελλάδα».

«Οταν λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική αυτό εννοούμε. Οτι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, να μετρήσουμε την απόδοση και να αποδώσουμε τα εύσημα σε αυτούς που εργάζονται, και από την άλλη μεριά να παραμερίσουμε αυτούς που δεν εργάζονται. Η αξιολόγηση των δαπανών αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας, η οποία τον τελευταίο καιρό δυστυχώς έχει ολισθήσει όχι μόνο στη διαφθορά, αλλά και στη σπατάλη την αλόγιστη. Δεν είναι όλα ζητήματα πιστώσεων, ακόμα και στο θέμα της Υγείας, το μεγάλο πρόβλημα, όπου γίνεται μια καλή προσπάθεια, κατά κοινήν ομολογία, από τον φίλο μου τον Νικήτα τον Κακλαμάνη, για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό. Να μετρηθεί η απόδοση και να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.