Πολιτική
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015 13:11

Οι στόχοι και τα μηνύματα Τσίπρα μετά τον ανασχηματισμό

Τους μετασεισμούς της υιοθέτησης ενός ακόμη μνημονίου αλλά και της πενταετούς λιτότητας με το νέο δεδομένο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το προσεχές διάστημα, στον δρόμο προς τις εκλογές, το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τους μετασεισμούς της υιοθέτησης ενός ακόμη μνημονίου αλλά και της πενταετούς λιτότητας με το νέο δεδομένο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το προσεχές διάστημα, στον δρόμο προς τις εκλογές, το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το άμεσο κρίσιμο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση, όπως το περιγράφει κορυφαίο στέλεχός της, είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης μπροστά στα γκισέ των τραπεζών αλλά κυρίως η άρση των φόβων (bail in, Grexit) ώστε να ξαναλειτουργήσει η αγορά. Στοίχημα όμως που έρχεται σε αντίθεση με τον βραχύβιο, όπως όλα δείχνουν, χαρακτήρα της κυβέρνησης και το κάτι παραπάνω από πιθανό ενδεχόμενο εκλογών το Φθινόπωρο. Αυτό το γνωρίζει καλά το Μαξίμου.

Γι’ αυτό και επέλεξε, μέσω του χθεσινού ανασχηματισμού να στείλει δύο μηνύματα:

Ένα της ρήξης με τους διαφωνούντες, αφού το κάλεσμα του πρωθυπουργού «Ή θα είμαστε όλοι μαζί ή αλλιώς θα δυσκολευτώ να συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός» δεν βρήκε ανταπόκριση σε μια σημαντική μερίδα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Η ρήξη του κ. Τσίπρα με την Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να κορυφωθεί το Φθινόπωρο όταν εν όψει εκλογών οι δύο πλευρές θα βρεθούν αντιμέτωπες χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη η  Αριστερή Πλατφόρμα με ένα κείμενο που «ανέβασε» στην ιστοσελίδα iskra.gr, υποστηρίζει ότι «μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, Βαλαβάνη».

«Όσο κι αν η απομάκρυνση των “τριών” ήταν περίπου αναμενόμενη, μετά και τη διαφοροποίησή τους στις ψηφοφορίες στη Βουλή για το νέο μνημόνιο, το οποίο και καταψήφισαν, δεν παύει η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο», καταλήγει με νόημα ο αρθρογράφος του κειμένου.

Στο κείμενο αυτό αντέδρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter γράφει: «Η Iskra επικρίνει τον Τσίπρα, γιατί άλλαξε τους υπουργούς που ψήφισαν Όχι στο κυβερνητικό Νομοσχέδιο. Σωστά. Όφειλαν να παραιτηθούν οι ίδιοι...».

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως οι δύο πλευρές μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεννοηθούν τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, χθες ο Πρωθυπουργός έστειλε και ένα παράλληλο μήνυμα, ότι όποιος στηρίζει την κυβέρνηση επιβραβεύεται, μέσω της αναβάθμισης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα και της υπουργοποίησης στελεχών της μειοψηφίας που ψήφισαν «Ναι» στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.

Το δεύτερο μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας αφορούσε στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.   

Γιώργος Κατρούγκαλος, Παύλος Χαϊκάλης και Πάνος Σκουρλέτης  καλούνται να νομοθετήσουν το νέο ασφαλιστικό και να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους και που είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην δήμαρχος Σφακίων Π. Πολάκης θα προσπαθήσει να πετύχει ορατά αποτελέσματα στη μάχη κατά της διαφθοράς με την αρωγή και την εμπειρία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τα δημόσια έσοδα και πρώην  αντιπροέδρου της ομοσπονδίας εφοριακών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Συμφωνία με δανειστές, ομαλοποίηση της αγοράς, αποτελέσματα στο μέτωπο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και μία απομείωση του χρέους της χώρας, θα είναι τα μεγάλα όπλα με τα οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις εκλογές το Φθινόπωρο, προσδοκώντας να ξεπεράσει τον διχασμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε και ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης πριν από την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, «ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα».