Κοινωνία
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015 00:49

Σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα οι πυρκαγιές σε Υμηττό, Λακωνία, Μαλακάσα, Κορινθία

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μετά τα μεσάνυχτα οι πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Νεάπολη Λακωνίας, τη Μαλακάσα και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, με την κατάσταση πάντως να είναι καλύτερη σε σχέση με το απόγευμα της Παρασκευής σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής. Δύο συλλήψεις για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Υμηττό.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μετά τα μεσάνυχτα οι πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Νεάπολη Λακωνίας, τη Μαλακάσα και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, με την κατάσταση πάντως να είναι καλύτερη σε σχέση με το απόγευμα της Παρασκευής σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, η φωτιά στην Εύβοια από το βράδυ είναι σε ύφεση.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν στα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Υμηττού, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας και του Σπαθοβουνίου Κορινθίας, προκειμένου να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκο Τσόγκα, το βράδυ της Παρασκευής, είχαν αποχωρήσει από όλα τα μέτωπα οι εναέριες δυνάμεις, αλλά παρέμεναν ισχυρές επίγειες δυνάμεις συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Όπως είπε ο κ. Τσόγκας η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές, με τον κίνδυνο να παραμένει λόγω των ανέμων.

Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν μετά τα μεσάνυχτα το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε στη Νεάπολη Λακωνίας. Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο στις παρυφές της κωμόπολης και στα γύρω χωριά. Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρισκόταν το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό καίγοντας δασική έκταση.

Η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που ξέσπασε από το μεσημέρι στον Καρέα συνεχιζόταν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ πολλές ήταν οι καταγγελίες που έκαναν λόγο για εμπρησμό. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αργά τη νύχτα δεν κινδύνευαν σπίτια, καθώς είχε αλλάξει η φορά του ανέμου.

Σε εξέλιξη βρισκόταν μετά τα μεσάνυχτα και η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, αλλά και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους.

Ικανοποιητικά εξελισσόταν τη νύχτα το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στα Ίρια Αργολίδας, αφού είχαν μειωθεί οι εστίες, ενώ είχε ελαττωθεί και η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά που έκαιγε θαμνώδη έκταση λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη αποστέλλει στην Ελλάδα η Κομισιόν

Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Ελλάδα ενεργοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα.

«Σε λίγες ώρες, η Ε.Ε. ήταν σε θέση να ανταποκριθεί χάρη στη Γαλλία που διαθέτει αεροσκάφη πυρόσβεσης τα οποία έχει παραχωρήσει εθελοντικά στην κοινή δεξαμενή των μέσων πολιτικής προστασίας της Ε.Ε.», σημειώνει.

«Η Ε.Ε. βοηθάει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης και συνέχισε:

«Έχουμε αντιδράσει γρήγορα και με πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμά της Ελλάδας για βοήθεια. Η Επιτροπή είναι ευγνώμων προς τη Γαλλία για την άμεση απόκρισή της, κάνοντας τη χρήση των αεροπλάνων της δυνατή. Συνεχίζουμε τη στενή επαφή μας με τις αρμόδιες αρχές στην Αθήνα».

Η Γαλλία συνεισφέρει με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ένα αεροπλάνο συντονισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουν ενεργοποιηθεί αεροπλάνα από τα εθελοντικά μέσα πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Τα αεροσκάφη θα φτάσουν στην Ελλάδα αύριο το απόγευμα.

Σύλληψη δύο ατόμων για την πυρκαγιά στον Βύρωνα

Δύο άνδρες 67 ετών και 58 ετών, ο ένας βουλγαρικής καταγωγής, συνελήφθησαν την Παρασκευή από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Βύρωνα Αττικής.

Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν σήμερα Σάββατο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ