Πολιτική
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2005 17:50

Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης

Η αξιοπιστία θα είναι το βασικό κριτήριο που θα δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση θα κριθεί από την αντιμετώπιση ή την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων και το ΠΑΣΟΚ από την αξιοπιστία των θέσεών του και εξέφρασε την πίστη του ότι τελικά ο λαός θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι αποδεδειγμένη η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Καραμανλής έχει ένα καράβι χωρίς πυξίδα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και αν φοβάται ο ίδιος να τις ζητήσει, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο και σημείωσε ότι οι εκλογές είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση. Το θέμα για τον κ. Καραμανλή είναι πότε θα χάσει τις εκλογές και όχι αν θα τις χάσει, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών είναι θέμα του πρωθυπουργού, τον οποίο, πάντως, κατηγόρησε ότι μέσω των στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης «παίζει παιχνίδι» σχετικά με το χρόνο των εκλογών, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα.

Η συζήτηση για τις εκλογές με την ένταση που γίνεται, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί σαφή απόδειξη της αποτυχίας της κυβέρνησης Καραμανλή να κυβερνήσει τη χώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαφθορά, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, αν είχε καλύτερα στελέχη ας τα τοποθετούσε στις καίριες θέσεις. Όπως επίσης παρατήρησε, οι ενέργειες της κυβέρνησης γίνονται υπό την πίεση της δημοσιοποίησης των κρουσμάτων διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθετεί κομματικούς φίλους της στην διοίκηση και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, δεν θα ενδιαφερθούν για το χρώμα του καθενός αρκεί αυτός να τηρεί τα τυπικά προσόντα που θα απαιτούνται για να τοποθετηθεί σε κάποια θέση.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είχε τα προηγούμενα χρόνια ξεχωριστή θέση στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά οι ευκαιρίες χάθηκαν λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή τα δύο τελευταία χρόνια, διάστημα στο οποίο, όπως εκτίμησε, η χώρα πηγαίνει πίσω.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος του και το κόμμα του δεν είναι απομονωμένοι από τα προβλήματα της κοινωνίας όπως η κυβέρνηση Καραμανλή, και σημείωσε ότι ο λαός στρέφεται και πάλι προς το ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι αλλαγές αλλά πρόχειρα μέτρα, επισημαίνοντας πως στα τρία θεματα που επιχείρησε μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση απέτυχε. Όπως είπε, στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ υπάρχει έμπρακτη οπισθοδρόμηση ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει διακόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Αθως» και προσωπικά τον κ. Καραμανλή για έλλειψη ευαισθησίας προς την ιδιαιτερότητα του Αγίου Ορους.

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αλλά και γενικότερα για τις σχέσεις με την Εκκλησία, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί και ότι πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να διατυπώσει προτάσεις ώστε να ξεδιαλυθούν οι ρόλοι. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει σε καλή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο, ωστοσο τήρησε σαφείς αποστάσεις στο θέμα της σημερινής αναφοράς του κ. Χριστόδουλου στο Ισραήλ, αλλά και στο χειρισμό του θέματος των εκκλησιαστικών σχολών.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε δηλώσεις, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, όταν αναφερόμαστε σε τρίτες χώρες γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Όσον αφορά τις εκκλησιαστικές σχολές, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε και την κυβέρνηση τονίζοντας ότι αυτές ανωτατοποιούνται παρά τη θέληση του πανεπιστημιακού χώρου, μόνο και μόνο για να κάνει η κυβέρνηση το χατήρι κάποιων στην Εκκλησία.

Ερωτηθείς για ένα άλλο θέμα στο οποίο η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις απόψεις της και αφορά στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται μία πρόταση για «σύμφωνο συμβίωσης» το οποίο δεν θα αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους, αλλά και τους ετεροφυλόφιλους και αυτό θα προωθηθεί προς τη Βουλή.

Αναφορικά με την ανανέωση του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου είπε πως η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ είναι συνεχής και παρατήρησε ότι ήδη σε είκοσι μήνες στην αντιπολίτευση, το Κίνημα έκανε περισσότερες και ριζικότερες αλλαγές από ό,τι έκανε η ΝΔ 11 χρόνια στην αντιπολίτευση. Ο κ. Παπανδρέου αποσυνέδεσε την ανανέωση από το ηλικιακό κριτήριο, ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που εμφανίζουν σύνθεση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια αυτά δεν εκπορεύονται από τον ίδιο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως επιθυμεί να υπάρχει αμφισβήτηση στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να αμφισβητείται ακόμα και ο ίδιος. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας με τη ΝΔ, σημείωσε, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η σωστή τακτική ενός ηγέτη δεν είναι ο φανφαρονισμός και η μαγκιά, αλλά η διαβούλευση και η συνεργασία.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Αλογοσκούφη για την υποψηφιότητα της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου στο δήμο Αθηναίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του εκλαμβάνοντας την πρόταση αυτή ως αναγνώριση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας της επιτυχίας της Ολυμπιάδας, την οποία, όπως υπενθύμισε, είχαν κατηγορήσει ακόμη και λίγο πριν την διεξαγωγή της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη διαπραγμάτευση για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ακολουθεί την τακτική «καλιο πέντε και στο χέρι», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι διαπραγματευτική θέση. Σημείωσε επίσης πως δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικό για την Ελλάδα, όπως αφήνει να διαφανεί η κυβέρνηση, το να μη ληφθεί τώρα η απόφαση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και να μεταφερθεί στην αυστριακή προεδρία.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας, αλλά ταυτόχρονα και της ασφάλειας στις ΔΕΚΟ, επανέλαβε το πρότυπο του σκανδιναβικού μοντέλου και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν με διαβούλευση.

Δεν αντιτάχθηκε στο άνοιγμα μιας συζήτησης για το ασφαλιστικό αρκεί, όπως είπε, η κυβέρνηση να το άνοιγε με σοβαρότητα, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στο θέμα αυτό γιατί δεν έχει πολιτική.

Σε ερώτηση για την συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία χαρακτηρίστηκε «αριστοκρατία», ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως ο ίδιος από οικογενειακή παράδοση είναι εναντίον κάθε αριστοκρατίας όπου και αν υπάρχει. Τόνισε, όμως, οτι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος έχει κάνει πολλά βήματα, αλλά απομένουν να γίνουν και άλλα σημαντικά.

Σε ερώτηση τέλος για το αν η εκδηλωθείσα από τον αδελφό του Νίκο, επιθυμία να πολιτευτεί σημαίνει ανανέωση ή αντίληψη της πολιτικής ως οικογενειακής υπόθεσης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για άδικη κατηγορία ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν προωθεί τους στενούς του φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, κρινόμαστε αυτοτελώς.