Κόσμος
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 07:02

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

ΑΡΚΕΤΕΣ εφημερίδες επικρίνουν τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος αποδέχθηκε τη πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να τεθεί επικεφαλής της κοινοπραξίας, που ανέλαβε τη κατασκευή του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Sueddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν τον κ. Σρέντερ οι υποψίες που έχουν δημιουργηθεί για την ξαφνική αλλαγή στη καριέρα του.

Ο ισχυρισμός του ότι θα εργάζεται για τα συμφέροντα της Γερμανίας μπορεί να είναι αξιόπιστος αλλά το πρόβλημα είναι ότι ταυτόχρονα ο πρώην καγκελάριος «εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα άνετο μέλλον για τον εαυτό του».

Οι υποψίες ότι ο κ. Σρέντερ επωφελείται τώρα από ένα τεράστιο έργο που προώθησε όταν ήταν καγκελάριος μπορεί και να είναι αβάσιμες γράφει η γερμανική εφημερίδα που πάντως σημειώνει ότι «βρίσκεται σε δύσκολη θέση μόνο και μόνο από το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες αποτέλεσαν αφορμή για τον έντονο δημόσιο διάλογο για την ανάγκη θέσπισης ενός κώδικα δεοντολογίας για πρώην πολιτικούς», επισημαίνει η Sueddeutsche Zeitung.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, πιστεύει ότι η αλλαγή καριέρας του Γκέρχαρντ Σρέντερ προβάλλει τις αντιφάσεις μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας στη Γερμανία.

Η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης έχει επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας γράφει η εφημερίδα που θέτει το ερώτημα: «Είναι σωστό ένας πρώην καγκελάριος να εργάζεται για μια εταιρεία που ελέγχεται από τη Ρωσία;»

Στην Αυστρία η Der Standard, σημειώνει ότι το γεγονός ότι «τα ρωσικά ρούβλια από τον αγωγό πετρελαίου θα διοχετεύονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Γκέρχαρντ Σρέντερ» εγείρει ερωτήματα για τις στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει ο πρώην καγκελάριος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όταν πολλοί επέκριναν τη πολιτική του Πούτιν στη Τσετσενία και τη διάλυση που επέβαλε στη πετρελαϊκή εταιρεία Γιούκος, ο Σρέντερ εξακολουθούσε να αποκαλεί τον Πούτιν άψογο δημοκράτη» σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

Γκοτοβίνα

Αναφερόμενη στη προσαγωγή του Κροάτη στρατηγού, ¶ντε Γκοτοβίνα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία η Die Presse της Βιέννης σημειώνει ότι «η Κροατία –έστω και απρόθυμα- εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς τη Χάγη. Τώρα είναι η σειρά της Σερβίας». Μετά τη σύλληψη του Γκοτοβίνα στη Χάγη υπάρχουν «δυο άδεια κελιά για δυο μεγαλύτερα ψάρια – για τους σερβοβόσνιους εγκληματίες Ράντοβαν Κάραντζιτς και Ράτκο Μπλάντις», γράφει η Die Presse.

Η γερμανική Die Welt συγχαίρει τη πολιτική ηγεσία της Κροατίας που αγνόησε τα εθνικιστικά αντανακλαστικά μεγάλης μερίδας Κροατών που θεωρούν ήρωα τον Γκοτοβίνα.

Δέκα χρόνια μετά το τέλος των σφαγών «ήρθε η ώρα να προχωρήσει η διαδικασία συμφιλίωσης». «Το κεφάλαιο των Βαλκανικών πολέμων μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν η Σερβία παραδώσει τους Κάραντζιτς και Μπλάντις», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: BBC