Πολιτική
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 10:34

Κρίσιμος ανασχηματισμός για το μέλλον της κυβέρνησης

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επόμενη, μεταβατική όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση, αναζητεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ανακοίνωση του νέου σχήματος θα γίνει πιθανότατα σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να μετατεθεί για τη Δευτέρα, ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και συνεννοήσεις.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τα χαρακτηριστικά αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επόμενη, μεταβατική όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση, αναζητεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση του νέου σχήματος θα γίνει πιθανότατα σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να μετατεθεί για τη Δευτέρα, ώστε να υπάρχει χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και συνεννοήσεις.

Τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι:

  • Αν το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα σηματοδοτεί τη ρήξη με την αριστερή πλατφόρμα και όσους δεν στήριξαν τη συμφωνία
  • Αν θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης που σε λίγους μήνες θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή μιας κυβέρνησης που θα παράγει έργο σε κρίσιμους τομείς.

Το σίγουρο, λένε στο Μαξίμου, είναι ότι η νέα κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να ψηφίσει και να «τρέξει» τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.  

Για μεν το πρώτο οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Οι υπουργοί που καταψήφισαν θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα ο «πονοκέφαλος» της διατήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών είναι εκτός ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή πρέπει να αναζητηθεί ένας τρόπος ώστε να αποφευχθεί μια αύξηση του αριθμού των «όχι» που μοιραία θα οδηγούσε σε πτώση την κυβέρνηση. 

Για το δεύτερο ο Πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις. Υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι τους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές πρέπει να γίνουν πολλά σε επίπεδο κοινωνίας και ειδικά στους κρίσιμους τομείς της αντιμετώπισης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη βαριά συμφωνία με εταίρους και δανειστές. Σε αυτήν την περίπτωση στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται εκπλήξεις και είσοδος εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Στον αντίποδα άλλα στελέχη εισηγούνται το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι ειδικού σκοπού ώστε να προετοιμάσει το κόμμα και τον Αλέξη Τσίπρα για τη «μεγάλη αναμέτρηση» και το ξεκαθάρισμα αφενός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου με το παρελθόν της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση στο νέο σχήμα θα μπουν περισσότερα κομματικά στελέχη αλλά και ένα ή δύο πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα προς το μετριοπαθές κέντρο αφού η ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα μοιραία «κλείνει το μάτι» στον κεντρώο χώρο.

Εκείνο που θα πρέπει να αποκλείεται, λέει κυβερνητικό στέλεχος κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, είναι το «άνοιγμα» σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι. Πέρα από το βέτο του Πάνου Καμμένου στο Μαξίμου θεωρούν τα τρία αυτά κόμματα μέρος του παλιού και φθαρμένου στη συνείδηση του κόσμου πολιτικού σκηνικού και σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης το ερχόμενο φθινόπωρο, δεν θέλει να ταυτιστεί μαζί του.                     

Εν όψει τέλος της κρίσιμης ψήφισης την ερχόμενη Τετάρτη του επόμενου πακέτου μέτρων, το οποίο θα αποτελέσει και το διαβατήριο για να αποδοθούν τα 7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα γέφυρα, το Μαξίμου έστειλε χθες ένα σαφέστατο μήνυμα στους αντιφρονούντες ότι η επιλογή τους «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας». Και ότι αν αυτή η επιλογή συνεχιστεί ο ίδιος δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στη θέση του.