Το πρώτο μισό του 2015 σημείωσε μέση θερμοκρασία ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1880, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.
Το πρώτο μισό του 2015 σημείωσε μέση θερμοκρασία ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της δεκαετίας του 1880, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.
Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται ήδη στα μισά του δρόμου για να ξεπεράσει το όριο ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου, το οποίο έχει συμφωνηθεί διεθνώς ως το κατώφλι μετά το οποίο ο πλανήτης θα αρχίσει να βιώνει τις πιο καταστροφικές συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Οι μετρήσεις της NASA για τον Ιούνιο του 2015 έδειξαν πως ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 135 ετών, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών, μαζί με εκείνον του 1998.
Συνολικά, οι έξι πρώτοι μήνες του χρόνου δείχνουν πως οδεύουμε ξανά στο να βιώσουμε το πιο θερμό έτος στην ιστορία.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως οι μετρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη φορά που το όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ξεπερνιέται σταθερά για τόσο μεγάλο διάστημα.
Δύο μεγάλες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου σημείωσαν θερμοκρασίες 2 έως 4 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Η πρώτη βρίσκεται στη δυτική Ασία, ενώ η δεύτερη στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ως συνέπεια του αναπτυσσομένου φαινομένου Ελ Νίνιο αυτή την περίοδο.
Ο υπόλοιπος πλανήτης βίωσε επίσης θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, με μόνη εξαίρεση μία μικρή περιοχή νότια της Γροιλανδίας.
Εξάλλου, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, επιβεβαίωσε πως το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία, και πως η στάθμη των ωκεανών έφτασε επίσης τα υψηλότερα επίπεδα της.