Πολιτική
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 15:01

Αυστηρότερα όρια εκπομπών θεσπίζει το ν/σ «περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών»

Ακόμα αυστηρότερα όρια στις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θεσπίζει το νομοσχέδιο «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών», σύμφωνα με τον υφυπουργό Επικοινωνιών Αν. Νεράντζη.

Τοποθετούμενος κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Νεράντζης είπε ότι η επιτρεπτή ένταση της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας ήταν ήδη αυστηρότερη από αυτή που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατά 20%, και τώρα γίνεται κατά 30%. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «όσο πλησιάζουμε σε σημεία με ευπαθή πληθυσμό (σχολεία, νοσοκομεία) το όριο γίνεται κατά 40% αυστηρότερο».

Όπως σημείωσε ο κ. Νεράντζης, αν μειωθεί η επιτρεπτή ένταση ακόμα περαιτέρω, δεν θα λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν 27.000 έρευνες και ότι από τον καθηγητή επιδημιολογίας Δ. Τριχόπουλο έως τον ΠΟΥ, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας με αυτά τα όρια.

Όσο για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για απαγόρευση τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία, ο κ. Νεράντζης είπε ότι γίνεται για ψυχολογικούς λόγους. Είναι «φαρισαϊσμός» -τόνισε- να διαμαρτυρόμαστε για τις κεραίες στα σχολεία όπου οι μαθητές μένουν μόνο τέσσερις ώρες, και να λέμε εντάξει για τις υπόλοιπες ώρες.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου -που προβλέπει την εναρμόνιση της χώρας μας με κοινοτικές οδηγίες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες- τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή τους βουλευτή Μανόλη Στρατάκη, ο οποίος σημείωσε επίσης την ευαισθησία της κοινής γνώμης για το θέμα των κεραιών.

Κατά του νομοσχεδίου το οποίο, όπως παρατήρησε, «υπηρετεί τις στρατηγικές ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου στο χώρο των επικοινωνιών», τάχθηκε η βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα προστασίας του λαού από τις εκπομπές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Την απόρριψη του νομοσχεδίου ζητεί από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή κατά της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, διότι, όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνει επικίνδυνες και παραπλανητικές ρυθμίσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής έδωσαν συνέντευξη Τύπου και χαρακτήρισαν απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο δεν μεριμνά για την προστασία της υγείας των πολιτών, αλλά επιθυμεί να δώσει συμφέρουσες λύσεις για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επισήμανε ότι με ομόφωνο ψήφισμα του το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ζήτησε την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις στις Συκιές που εντοπίστηκαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά σε νηπιαγωγείο, εκκλησία και βρεφονηπιακό σταθμό, για τις οποίες ο Δήμος ξεκίνησε τις ενέργειες απομάκρυνσης τους.

Πηγή ΑΠΕ