Πολιτική
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 15:49

Μεταρρυθμίσεις στην αρτοποιητική νομοθεσία με ν/σ του ΥΠΑΝ

Μεταρρυθμίσεις στην αρτοποιητική νομοθεσία προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, στόχος είναι η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά, αλλά και η προστασία του καταναλωτή, η διαμόρφωση ενός δίκαιου περιβάλλοντος και η προστασία των συμφερόντων όλων των ενδιαφερομένων πλευρών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, ανέφερε ότι ο διάλογος θα διαρκέσει ένα μήνα και στη συνέχεια θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις στη Βουλή, προκειμένου η χώρα μας να μην είναι υπόλογη στην Ε.Ε. για μη συμμόρφωση στον κοινοτικό κανονονισμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των αρτοποιητικών βιομηχανιών κ. Κατσέλης, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου τους επεδόθη το σχέδιο νόμου για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, δήλωσε ότι επιδίωξη των επιχειρηματιών είναι να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην εμπορία ψωμιού. Πρόθεση του κλάδου -πρόσθεσε- είναι να διασφαλιστεί για τον καταναλωτή η καλή ποιότητα και η συμφέρουσα τιμή.

Ο γενικός γραμματέας των αρτοβιομηχάνων κ. Μαυρομαράς ανέφερε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη διαδικασία του bake-off, αλλά γενικά το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατευθυνση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι με το διάλογο θα εξαλειφθούν αρνητικά σημεία που ενδεχομένος εντοπιστούν.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μούσιος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρή σήμανση όλων των προϊόντων αρτοποιίας προκειμένου να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν και να μην παραπλανώνται, όπως γίνεται σήμερα, καθώς το θεσμικό πλάισιο επιτρέπει την ασάφεια μεταξύ κατεψυγμένου και φρέσκου ψωμιού.

Ειδότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, με τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου:

· Ενοποιείται, συστηματοποιείται και εκσυγχρονίζεται η διάσπαρτη και παρωχημένη σχετική νομοθεσία.

· Αποσαφηνίζεται, σε πλαίσιο ασφάλειας, το πεδίο επιχειρηματικότητας όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αρτοποιίας.

· Τίθενται κανόνες διαφανούς και ίσης μεταχείρισης όλων των ενδιαφερομένων στον τομέα της αρτοποιίας.

· Αναδεικνύεται ο καταναλωτής σε τελικό πρόσωπο αναφοράς όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων.

· Προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια υγεία, το οικονομικό συμφέρον των καταναλωτών, αποτρέπεται η παραπλάνησή τους ως προς την ποιότητα και την καταναλωτική αξία των προσφερόμενων προϊόντων, υπό ένα σύστημα προϋποθέσεων άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αποτελεσματικού ελέγχου αυτής.

· Τίθενται οι αναγκαίοι κανόνες για την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και αποτρέπονται φαινόμενα στρέβλωσης, με την ανάπτυξη δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

· Εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία στις απαιτήσεις των βασικών κανόνων της κοινοτικής νομοθεσίας.

· Εξασφαλίζεται για τις Μικρομεσαίες και Παραδοσιακές Επιχειρήσεις του κλάδου, ζωτικός χώρος ανάπτυξης των επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, προς όφελος της Οικονομίας, της Εργασίας και των Καταναλωτών.