Πολιτική
Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2005 16:07

ΕΛ.ΑΣ.: ΕΔΕ για την καθυστερημένη αντίδραση

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής υποστράτηγος, Βασ. Τσιατούρας, για την καθυστερημένη αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. μετά την έκρηξη στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., την ευθύνη φέρει ο αστυνομικός υπηρεσίας, επειδή δεν καταχώρησε επακριβώς στις καρτέλες συμβάντος το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», βάσει των οποίων έγινε στη συνέχεια η κινητοποίηση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι αξιωματικοί οι οποίοι ανέλαβαν τον αποκλεισμό της περιοχής, να μην δώσουν σωστές οδηγίες.

Παράλληλα στην αστυνομία υπάρχει προβληματισμός για το αν οι δράστες ήθελαν θύματα αφού στο δεύτερο τηλεφώνημα ο άγνωστος ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Φιλελλήνων, ενώ η έκρηξη έγινε νωρίτερα και από τον προβλεπόμενο χρόνο (33 λεπτά έναντι 40 που είχε αναφέρει ο άγνωστος).

Όσον αφορά την πορεία των ερευνών σχετικά με το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από το χτύπημα στην πλατεία Συντάγματος, τα ευρήματα από τον εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά και η μεθοδολογία και η δράση των ατόμων που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό οδηγούν την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο συμπέρασμα ότι πρέπει να πρόκειται για τον «Επαναστατικό Αγώνα» -οργάνωση η οποία από τα μέσα του 2003 έχει εμφανιστεί πέντε φορές.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Αστυνομία έδρασε εγκαίρως, ή αν βάσει των νέων στοιχείων -που υπαγόρευσαν και την ανάγκη διενέργειας ΕΔΕ- έχει αλλάξει γνώμη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, δήλωσε πως «στο πλαίσιο του ελέγχου που γίνεται μετά από τέτοια περιστατικά, διεξήχθη ένας έλεγχος στην Αστυνομία και εξεδόθη σχετική ανακοίνωση».

Όπως πρόσθεσε, «η Αστυνομία έδρασε βάσει των κανονισμών και βρέθηκε εγκαίρως στον χώρο της έκρηξης -που αποτελεί ένα επιβαρυμένο περιβάλλον, διότι πρόκειται για μια περιοχή πολυσύχναστη με επικίνδυνες κατασκευές».