Το πρόγραμμα προστασίας καλλιεργειών από το χαλάζι, όχι μόνο δεν ευθύνεται για την ξηρασία στην περιοχή, αλλα βοηθάει στην αύξηση των βροχοπτώσεων, εξηγεί ο ΕΛΓΑ, κάνοντας αναφορά σε διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων σε περιοχή των Τρικάλων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι όσα αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμά του είναι παντελώς αβάσιμα και επιστημονικά μη παραδεκτά.
«Το αντιχαλαζιακό πρόγραμμα με εναέρια μέσα, εφαρμόζεται από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο (σε επταήμερη βάση και με εικοσιτετράωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα) και μόνον, στην ευρύτερη περιοχή των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και μέρος των νομών Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5.000.000 στρεμμάτων.
Οι περιοχές για τις οποίες γίνεται λόγος βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών ορίων εφαρμογής των προγραμμάτων και σε αρκετή απόσταση από αυτά.
Ο ιωδιούχος άργυρος καταστέλλει το μηχανισμό δημιουργίας χαλαζιού και ταυτόχρονα δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των βροχοπτώσεων στις περιοχές που απειλούνται από χαλαζόπτωση. Σε καμία περίπτωση το υλικό σποράς δεν είναι σε θέση να «διώξει» τα σύννεφα».