Η στάση που τηρήθηκε στη διαπραγμάτευση δεν τιμά τη δημοκρατική Ευρώπη επεσήμανε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόγραμμα - γέφυρα γιατί «κάποιοι το εμποδίζουν». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αναταράξεις και αλλαγή στρατηγικής. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση της τελικής κύρωσης της συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ όπως είπε, στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο διάλογος.
Ήταν μία κακή νύχτα για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ενώ επεσήμανε ότι στο τραπέζι υπήρχαν η συμφωνία με αυτούς τους όρους ή η άτακτη χρεοκοπία. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση που τηρήθηκε στη διαπραγμάτευση δεν τιμά τη δημοκρατική Ευρώπη, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν.
«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» υπογράμμισε ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αναταράξεις και αλλαγή στρατηγικής.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακό κείμενο και αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων και εκβιασμών», ωστόσο εξήγησε πως θα την εφαρμόσει αν και «δεν την πιστεύει». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο του «τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου».
«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω ό,τι ήταν δυνατόν» είπε, ενώ έκανε λόγο για συμφωνία που περιλαμβάνει de facto αναδιάρθρωση χρέους, καθώς και δέσμευση για το χρέος από το 2022 και μετά.
«Συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία, αλλά ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή»
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία, ωστόσο όπως εκτίμησε, είναι πλέον ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή, αν και τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις. Η εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων αναγκών, η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η αναδιάρθρωση του χρέους και το επενδυτικό σχέδιο αποτελούν τα θετικά στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος διευκρίνισε πάντως ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, για διασφάλιση των καταθέσεων, για 35 δισ. για επενδύσεις και για δέσμευση για το χρέος, πακέτο το οποίο απομακρύνει τη χώρα από το Grexit, όπως είπε. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι αν και δεν μειώνονται μισθοί και συντάξεις, μειώνεται η αγοραστική αξία των Ελλήνων, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Αναφέρθηκε στην κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ επεσήμανε ότι υπήρχε πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. «Δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 45 ή στα 50 του» εξήγησε και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά
«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου»
«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ εξήγησε ότι «το τράβηξε όσο δεν πάει» και ότι δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την υπογραφή ενός «κακού κειμένου».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκδικητική στάση των εταίρων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Όταν οι Ευρωπαίοι είδαν ότι μπορούσε να κερδίσει το «ναι», αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση, είπε. «Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού» παραδέχθηκε και υπογράμμισε ότι οι εταίροι δίνουν το μήνυμα ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές.
«Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να παίρνεις ρίσκο. «Και να παραδέχεσαι την ήττα σου, όταν έρχεται», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι ρωγμές στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει, ενώ όπως εκτίμησε, η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος. «Κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν έπεφτε αυτή η κυβέρνηση, σε εσωτερικό και εξωτερικό» είπε και έκανε λόγο για «ακραίους συντηρητικούς κύκλους».
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο»
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός (να αποφασίσει) ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί» πρόσθεσε. Επιπλέον, μιλώντας για τη συμφωνία, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία ορθή πολιτική και ότι δεν θα πει ποτέ πως πρόκειται για «success story». Όπως είπε, κλήθηκε να κάνει μία επιλογή με βάση τις εναλλακτικές λύσεις και λειτούργησε σκεπτόμενος το καλό της χώρας.
Η χώρα δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι ένα νέο νόμισμα θα είχε δραματική υποτίμηση. «Από όσους συνάντησα και μίλησα διεθνώς, κανείς δεν μου είπε ότι θα με στηρίξει για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα», τόνισε.
«Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε και μνημόνιο και δραχμή»
Αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε, είπε ότι η λογική του οδηγούσε σε συναινετική έξοδο από το ευρώ, σχέδιο που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ήταν γνωστό από τον Μάρτιο. «Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε και μνημόνιο και δραχμή» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι από τη μεριά του δεν υπήρξε κρυφό σχέδιο, ούτε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ζήτησε να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit, ωστόσο όταν τη διάβασε, διαπίστωσε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική.
«Σε έκτακτες, μη φυσιολογικές ευθύνες, καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και την Ιστορία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Πάντως, όπως εξήγησε, στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο διάλογος. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόγραμμα - γέφυρα γιατί «κάποιοι το εμποδίζουν».
«Το ενδεχόμενο εκλογών θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες της συγκυβέρνησης και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»
Ερωτηθείς για τον αν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες, επανέλαβε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, ωστόσο τόνισε ότι το ενδεχόμενο εκλογών θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες της συγκυβέρνησης και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Πριν προχωρήσω στις απαραίτητες διαδικασίες, πρέπει να διασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα χθες θα οριστικοποιηθεί» συμπλήρωσε.
«Έγιναν λάθη, είναι προφανές. Δεν θα φορτώσω τα λάθη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είναι ευφυής και ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών. Έκανε και λάθη. Κίνητρό του ήταν να υπηρετήσει τη χώρα» είπε αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Πάντως διευκρίνισε ότι το να είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και άνθρωπος δεν σημαίνει ότι είναι καλός πολιτικός, ενώ χαρακτήρισε ανοησίες τα περί δόλου του κ. Βαρουφάκη.
Σε ό,τι αφορά το ταμείο ακίνητης περιουσίας, εξήγησε ότι δεν θα προέλθουν όλα τα ποσά από αποκρατικοποιήσεις και υπογράμμισε ότι διαπραγματεύτηκε γι' αυτό μέχρι τέλους, σταματώντας δύο φορές τη συνεδρίαση. «Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας» διευκρίνισε.
«Συνάρτηση της τελικής κύρωσης της συμφωνίας το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες»
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε υπεραρκετά τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση του πότε θα έχουμε την τελική κύρωση της συμφωνίας είπε και έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας.
«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη στήριξη ή όχι των μέτρων από τη Βουλή, ενώ όπως τόνισε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός έθεσε θέμα ανάκλησης της απόφασης για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ζήτημα που πάντως δεν τίθεται, γιατί δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως και πολλές ακόμα από τις ρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση μέχρι τώρα.
«Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ την πρόταση Σόιμπλε»
«Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ την πρόταση Σόιμπλε για το ταμείο» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και στάθηκε και στις φωνές «ουσιαστικής στήριξης» μέσα στη Σύνοδο, αναφερόμενος στη Γαλλία, την Κύπρο, την Αυστρία και την Ιταλία.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον κ. Καμμένο, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αναταράξεις και αλλαγή στρατηγικής. «Αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι, όχι με τη δική μου παρουσία ως Πρωθυπουργού» ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα ενδεχόμενο Grexit, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τίποτε με βεβαιότητα, αν δεν υπογραφεί η νέα σύμβαση, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε ότι «το όραμά μας θα δικαιωθεί».