Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις να «διαψεύσει με πειστικό τρόπο» τις καταγγελίες ότι η Βρετανία «είχε ανάμειξη στην φερόμενη επιχείρηση της CIA κατά την οποία ύποπτοι τρομοκράτες μεταφέρονταν σε μυστικές φυλακές τρίτων χωρών για να βασανισθούν» γράφει η Independent. Η εφημερίδα επικρίνει τη στάση «δεν είδα τίποτε, δεν άκουσα τίποτε » που όπως γράφει υιοθετούν ο Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.
Η στάση αυτή «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί καθώς βουλευτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκοί οργανισμοί ζητούν την διαλεύκανση της υπόθεσης», γράφει η Ιndependent.
Οι Financial Times και η Guardian επικεντρώνονται στις δηλώσεις του Ντικ Μαρτί, του Ελβετού πολιτικού που ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Μαρτί δήλωσε ότι οι καταγγελίες «είναι αξιόπιστες» αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχει στα χέρια του αποδείξεις ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «συνωμότησαν» με την Ουάσιγκτον.
Για τους Financial Times, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί αναδεικνύει το «δίλημμα της Ευρώπης», ένα δίλημμα που όπως γράφει «έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Την οριοθέτηση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πόλεμο της τρομοκρατίας».
Προϋπολογισμός της Ε.Ε.
H Financial Times αναφερόμενη στις προτάσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., που θα καταθέσει τη Τετάρτη ο κ. Μπλερ εκτιμά ότι «είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσουν τα νέα μέλη της Ε.Ε.». Οι νέες προτάσεις σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα εξακολουθούν να προβλέπουν «μεγάλες περικοπές» στα προγράμματα προς της ανατολική Ευρώπη.
Διάσκεψη Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
«Οι ηγέτες των πλούσιων χωρών του κόσμου είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου αλλά μόνο όταν τους βολεύει» σημειώνει σε κεντρικό της σχόλιο η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφερόμενη στη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ.
«Στους τομείς τις βιομηχανίας και των υπηρεσιών η Ευρώπη, η Αμερική και η Ασία είναι σε γενικές γραμμές πρόθυμες να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη ανταλλαγή αγαθών... Υπάρχει όμως εξαίρεση: H γεωργία».
Η «εξαίρεση της ντροπής» σύμφωνα με την Independent όπου οι πλούσιες χώρες επιδοτούν την αγροτική παραγωγή και «αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορα τους σε αγροτικά προϊόντα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Φιλελεύθεροι–Δημοκρατικοί
H Times επικεντρώνει το πρωτοσέλιδο της στην «ανταρσία» στους κόλπους των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών κατά της ηγεσίας του Τσαρλς Κένεντι. Σύμφωνα με την εφημερίδα ανώτατα στελέχη του κόμματος επέκριναν ανοιχτά τον κ. Κένεντι για τον τρόπο με τον οποίο ηγείται.
ΠΗΓΗ: BBC